Liderii principalelor partide politice au avertizat cetatenii sa voteze corect, o singura data. Politistii si jandarmii sunt pregatiti pentru a preveni turismul electoral si alte forme de fraudare a alegerilor din 7 iunie. Dan Nica, ministrul Internelor si Administratiei, a alocat un efectiv de peste 50.000 de angajati pentru a asigura ordinea si corectitudinea votului pentru europarlamentare. La randul lor, fiecare partid parlamentar romanesc mizeaza si pe propriile echipe mobile, special create pentru a se supraveghea reciproc si monitoriza evolutia alegerilor de duminica.
Pesedistii ii banuiesc pe cei din PD-L ca vor incerca astfel de manevre si au elaborat deja un manual antifrauda dedicat propriilor activisti. La randul lor, democrat-liberalii au emis directive catre propriile filiale pentru a monitoriza si semnala orice incercare de turism electoral sau de fraudare. In fine liberalii banuiesc ambele partide de guvernamant ca se vor preta la asemenea practici. Aceasta stare de spirit nu se regaseste numai la nivelul partidelor politice concurente, ci si la nivelul societatii romanesti. 52% dintre romani apreciaza ca alegerile din Romania sunt fraudate, se arata intr-un sondaj de opinie al CCSB, comandat de Pro Democratia.
In tabara PSD cuvantul de ordine este supravegherea PD-L si a candidatului independent Elena Basescu. Pentru o eficientizare a activitatii propriilor echipe, conducerea centrala social-democrata a elaborat un ghid antifrauda in care sunt mentionate spre informare diverse metode de fraudare la care s-ar pute preta adversarii politici. Pe langa cunoscuta metoda "autobuzul", social-democratii au luat act si de altfel de strategii de furat la vot: "suveica", prin care un alegator platit de un partid intra in sectia de vot cu un buletin deja stampilat si iese afara cu cel primit de la membrii sectiei pentru votare, "tipografia", care consta in distribuirea unui numar mai mare de buletine de vot decat cel real, prin tiparirea ilegala a unor buletine de vot introduse clandestin in sectia de vot de catre un membru al biroului, "camasa albastra", in care alegatorul deja platit intra in cabina solicitand un insotitor sau"urna mobila" folosita abuziv sau in exces, in urma a unor repetate solicitari in scris.
Potrivit ghidului anti-frauda, social-democratii se mai tem de "votul multiplu" prin care unii membri ai biroului pot inmana alegatorilor deja cunoscuti mai multe buletine de vot, acoperind ilegalitatea prin semnarea ca prezente a altor persoane despre care se stie ca nu vor veni la vot.
O alta forma de vot multiplu bazata pe cei care nu vin la vot, ar consta in introducerea in urna, in dimineata scrutinului de vot, a mai multor buletine de vot gata stampilate in favoarea unei formatiuni si "spalarea" treptata a acestor buletine prin trecerea pe lista de vot a unor persoane care figureaza cu drept de vot in liste, dar nu si-l exercita.
Social-democratii mai iau in calcul si posibilitatea ca presedintele sa detina un formular de proces-verbal necompletat pe care sa-l completeze si sa-l semneze in fals pe drumul de la sectie la BEC sau a "uitarii" aplicarii stampilei de control pe buletinul celui care voteaza, dandu-i astfel posibilitatea de a vota din nou.
Liberalii vor supraveghea si ei miscarile celorlalte partide politice. Recent, liderul PNL, Crin Antonescu a afirmat ca are semnale de incercari de fraudare a alegerilor de catre PD-L in special in judetele din Ardeal conduse de propriii prefecti, care ar fi facilitat intrarea unor membri democrat-liberali pe locurile de independenti din birourile sectiilor de votare.
Alti lideri liberali au acuzat pe unii democrat-liberali ca au organizat tombole ilegale, cazul celor de la Timisoara, in timp ce liberalul Mihai Voicu si-a indreptat tirul impotriva social-democratilor, sugerand ca Marian Vanghelie va demara in ziua alegerilor o ampla campanie de fraudare in judetul Ilfov si unitatile administrative limitrofe.
In fine, Premierul Emil Boc i-a avertizat pe romanii care vor sa voteze de mai multe ori la alegerile europarlamentare faptul ca risca pedeapsa cu inschisoarea. Cu toate acestea, primul ministru, ca si ceilalti lideri ai principalelor partide politice, si-au exprimat speranta ca romanii vor respecta democratia si se vor comporta la fel ca si ceilalti cetateni ai Uniunii Europene.