Mediafax informeaza : De Paste, politicienii stau cu familiile si isi doresc sa nu auda de politica.
Politicienii spun ca de Paste se vor afla alaturi de familiile lor, isi doresc sanatate, liniste si sa nu auda de politica, vor manca miel, vor astepta cadouri de la iepuras, iar cei reprezentand minoritatea maghiara vor merge "la udat".
• Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca va petrece Pastele la casa sa din Cornu, impreuna cu familia, si ca isi doreste sanatate. Senatorul PSD va petrece Pastele impreuna cu fiica sa, Daciana Sarbu, cu sotul acesteia, presedintele PSD, Victor Ponta, si cu nepotii. "La cate am vazut eu pana acum si prin cate am trecut, cel mai mult imi doresc sanatate. Cu restul pot sa ma descurc, dar in primul rand sa fim sanatosi", a spus Sarbu.
• Vicepresedintele PSD Titus Corlatean a declarat, pentru MEDIAFAX, ca va petrece Pastele cu familia si rudele, in afara Bucurestiului, si isi doreste ca romanii sa fie mai intelepti si iubitori. Corlatean va fi de Paste cu familia, parintii, socrii si alte rude, la casa pe care el si sotia sa au construit-o anul trecut, langa Bucuresti. "Nu vreau nimic de la iepurasul de Paste, pentru ca, in primul rand, eu ca si crestin cred in alte valori. Dar mi-as dori ca Dumnezeu sa ne faca mai iubitori si mai intelepti si sa realizam ca trebuie sa schimbam ceva", a afirmat el. Senatorul PSD a spus ca aceste zile vor fi un bun prilej pentru a se odihni la casa nou construita, viata politica agitata nepermitandu-i prea multe astfel de ocazii. Corlatean a mentionat ca va profita de ocazie pentru a amenaja curtea casei pana in noaptea Invierii: va planta pomi si flori si va tunde gazonul.
• Democrat-liberalul Valeriu Tabara vrea sa savureze alaturi de nepoti momentul in care va veni iepurasul. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca de Paste va petrece sarbatorile langa Hateg, cu fiul sau si familia acestuia. "Vreau sa ma vad cu nepotii si sa savurez momentul in care vine iepurasul si le aduce cadouri. Nepotii au varste intre 4 ani si 12 ani. Rares are 4 ani, Alex are 8 ani si Silvana are 12 ani", a explicat Tabara.
• Presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a precizat, pentru MEDIAFAX, ca va merge de sarbatori la tara, in Prahova, la socrul ei. "O sa pregatesc masa de Paste. Astept ca sarbatorile sa le petrec in familie , mi-as dori sa stau la soare, pe iarba si sa simt miros de iarba", a adaugat Sulfina Barbu. Ea isi doreste ca iepurasul sa-i aduca sanatate "si ceva simbolic".
• Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader , a declarat, pentru MEDIAFAX, ca va merge la biserica in noaptea de Inviere. " Imi doresc liniste de la iepuras si sanatate si nu vreau sa aud de politica", a mai spus Toader.
• Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca el si familia sa vor petrece Pastele acasa si vor participa la obiceiul stropitului fetelor cu parfum. "De fapt totdeauna asa am facut. Cand am fost copii tot la fel, in familie am sarbatorit", a spus senatorul. El a spus ca, la fel ca in copilarie, va participa la obiceiul stropitului fetelor cu parfum. "E obiceiul din Transilvania, care are loc in ziua de luni, a doua zi de Paste. Umblam si noi cu stropitul si atunci mai vizitam familiile, prietenii, prietenele. Stropim fetele cu parfum, pe cat posibil ceva bun, sa miroasa frumos. Atunci ne mai intalnim, avand in vedere ca suntem care de care mai ocupati. De Paste ne mai vedem cu prietenii, mai discutam, mai gustam prajiturile, bunatatile casei", a spus Fekete Andras Levente.
Liderul grupului UDMR din Senat a spus ca asa se intampla de obicei si ca niciodata nu a plecat de acasa ca sa sarbatoreasca in alta parte. "Se intalneste toata familia, cati am mai ramas din familie, duminica dupa-amiaza, dupa slujba, si luam masa impreuna si gustam si bunatatile", a declarat el. Senatorul a mentionat ca la reformati, cult din care face parte, nu este slujba de Inviere in noaptea de sambata spre duminica , asa cum este la catolici si orodocsi, ci numai slujba de Paste de duminica, una speciala, de sarbatoare.
• Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat ca va petrece Pastele in familie, asa cum a facut-o intotdeauna. "Intotdeauna petrec in familie. E mama mea care organizeaza in fiecare an o masa la care sunt prezenti sora mea cu familia si familia mea. Acesta este un obicei de mult timp, sa petrecem in familie. Nu plec in strainatate, deci doar acasa", a afirmat deputatul. Deputatul UDMR a spus ca va manca miel si drob pregatite de mama sa si doar va gusta din prajituri, pentru ca nu este "prea subtire". El a mentionat ca, la randul sau, va stropi fetele cu parfum luni, asa cum este obiceiul in Transilvania. "La noi, in Transilvania, e obiceiul de a merge la udat. Chiar cu fiul meu mai mare, care are opt ani, mergem la udat la fete, mame si domnisoare. Il duc la udat si, la randul meu, ma duc la fostele colege de liceu sau de facultate care sunt in Cluj", a spus liderul deputatilor Uniunii. Intrebat daca va lua parte la slujba de Inviere, Mate Andras Levente, care este romano-catolic, a spus ca nu va putea participa, deoarece are un copil foarte mic. "Mergeam la slujba de Inviere, dar acum am al doilea baiat, de sase luni si doua saptamani, asa ca nu avem cum sa mergem seara la slujba", a explicat el.
• La randul lor, ministrii Afacerilor Externe si Apararii, Teodor Baconschi si, respectiv, Gabriel Oprea, le transmit romanilor mesaje de Paste. "Invierea lui Hristos reprezinta victoria vietii asupra mortii, a binelui asupra raului, a sperantei asupra deznadejdii. Sarbatorile pascale sunt totodata prilejul ca familia si prietenii raspanditi in toate colturile lumii sa se reuneasca. In piete, in case si in biserici comunitatea renaste, comuniunea invinge dezbinarea. Departe de tara sau reintorsi pret de cateva zile in patrie, ma bucur sa stiu ca sarbatoriti Invierea Domnului cum se cuvine. Fie ca Pastele sa ne gaseasca anul acesta uniti, indiferent de distanta care ne separa, si mai plini de speranta in soarta noastra si a tarii!", se arata in mesajul lui Teodor Baconschi, remis agentiei MEDIAFAX.
• Si ministrul Gabriel Oprea arata in mesajul sau, remis agentiei MEDIAFAX, ca Pastele reprezinta un moment de intarire a sperantei in mai bine, un moment de optimism si de incredere, o sarbatoare a biruintei luminii asupra intunericului si a triumfului binelui asupra raului, care se celebreaza in comuniune cu toti cei care cred in dainuirea prin credinta si spirit de sacrificiu. Ministrul Apararii le transmite un gand bun catre camarazii aflati in misiuni in teatrele de operatii, multumindu-le pentru modul exemplar in care isi desfasoara misiunile departe de tara si de familii. "Dragi camarazi, sarbatorile de Paste imi ofera bucuria de a va dori sa aveti parte de sanatate, de noroc, de tot ceea ce e bine si frumos. Impreuna vom lua Lumina din Lumina in noaptea Invierii. Impreuna ne vom apropia, prin rugaciune, de Dumnezeu si vom fi ajutati sa fim mai ingaduitori, mai dornici de intelegere si mai buni. Va doresc in aceasta primavara sa va fie Sfintele Paste o sarbatoare in suflet si o lumina in viata, alaturi de familii si de toti cei dragi. Cu aceste ganduri, urez tuturor crestinilor romani de pretutindeni Sarbatori Fericite, cu pace si liniste sufleteasca. Paste Fericit!", se mai arata in mesajul lui Gabriel Oprea.