Seful Executivului nu era inca decis ieri la pranz in ce fel si cand va face restructurarea Guvernului, in timp ce Melescanu si Orban fac declaratii contradictorii, avansand sau devansand termene-limita. Pe de alta parte, democratii par sa nu prea creada in "Sfanta impacare" si sustin ca au pregatit cate o varianta pentru toate situatiile posibile. Un prim pas l-a constituit solicitarea conducerii democrate catre membrii Executivului din esalonul doi de a-si prezenta demisiile in alb.

Premierul Tariceanu nu s-a decis inca in privinta restructurarii Executivului, acuzand "presiunea" la care este supus de mass-media, de Opozitie si chiar de propriul partid, au declarat surse liberale. Conform acestora, Tariceanu le-a spus colegilor de partid ca, in ciuda pozitiei ferme pe care ministrii PD o au public, individual, acestia au o cu totul alta atitudine in discutiile cu el. Pe de alta parte, vicepresedintii Crin Antonescu si Puiu Hasotti au fost "insarcinati de la partid" sa decreteze "mobilizarea generala" in randurile deputatilor si senatorilor pentru saptamana viitoare. "Nu se stie care este mobilul acestui demers, dar e clar ca vom fi cu totii in Bucuresti, chiar daca este saptamana de dinaintea Pastelui", a spus unul dintre parlamentarii PNL. Pe de alta parte, se vehiculeaza ipoteza potrivit careia premierul trage de timp pentru a astepta decizia CC privind cazul Adrian Cioroianu. Daca verdictul ii va fi favorabil, atunci el ar putea forta lucrurile si ar putea decide revocarea democratilor.

Orban: "Restructurarea, dupa Paste"

Desi vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a anuntat ca seful Executivului va fi gata cu formula restructurata a Guvernului pana la finele saptamanii, iar candidatii propusi se vor prezenta in fata parlamentarilor la inceputul saptamanii viitoare, un alt lider liberal, Ludovic Orban, a avansat un nou termen pentru restructurarea guvernului: saptamana de dupa Paste. Orban nu a exclus insa posibilitatea ca premierul sa se prezinte saptamana viitoare in Parlament cu un cabinet restructurat. El a mai spus ca restructurarea guvernului ar trebui sa afecteze "nu doar ministerele, ci si toate celelalte structuri ale administratiei centrale". In opinia lui, ar trebui, ca odata cu restructurarea, sa fie finalizata si strategia postaderare.
Pe de alta parte, democratii se asteapta ca premierul sa faca anuntul privind noua formula guvernamentala, fara PD, doar cu PNL si UDMR, a afirmat Cezar Preda intr-o emisiune televizata. De altfel, conducerea PD a recunoscut, dupa ce informatia a aparut pe surse, ca a cerut demisii in alb tuturor secretarilor de stat ai partidului, in cazul in care premierul ii va elimina pe ministrii democrati. Totusi, democratii se declara deschisi dialogului, fiind gata sa accepte oricare formula venita din partea PNL. "PD este deschis oricarei formule, atat unei propuneri de a relua discutiile pentru intarirea Aliantei, dar si pentru a inceta activitatea in Alianta si a ne vedea fiecare de drumul lui", a spus Berceanu. El a adaugat ca democratii nu ar vrea "ceva in mod deosebit" si au planuri si pentru o varianta, si pentru alta. Totodata, Opozitia face presiuni in termeni ultimativi, pretinzand ca premierul sa prezinte in Parlament o noua formula de guvern, cel mai tarziu saptamana viitoare.

Dispute in teritoriu

Liderii PD din Covasna declara ca, daca se rupe Alianta D.A. si democratii nu vor mai face parte din Guvern, ei se vor lupta pentru a-si pastra posturile din institutiile deconcentrate, in timp ce UDMR sustine ca intr-o astfel de situatie este interesata sa preia cat mai multe din aceste functii. Presedintele executiv al PD Covasna, deputatul Petre Strachinaru, a declarat ca, in cazul ruperii Aliantei D.A., UDMR va avea mult de castigat la nivel judetean, pentru ca se va lupta pentru conducerile institutiilor descentralizate. Petre Strachinaru a mai spus ca UDMR Covasna va incerca "sa puna mana" pe mai multe functii de conducere la institutiile deconcentrate. In schimb, liderul UDMR Covasna, Albert Almos, este de parere ca Uniunea este indreptatita sa preia toate functiile de conducere detinute de PD in judetul Covasna, in cazul in care Alianta D.A. se rupe si PD va trece in opozitie.