Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca nu doreste ca problemele din Kosovo privind minoritatile sa genereze o reactie care sa duca Romania in urma cu 20 de ani si a aratat ca si reprezentantii UDMR au exclus un paralelism intre situatiile din Romania si Kosovo. In acelasi registru de calmare a spiritelor, presedintele taxeaza excesele partidelor si ale liderilor politici.
Premierul a aratat ca Romania a reusit, incepand cu 1990, sa asigure drepturi importante pentru minoritatile nationale, proces derulat cu sprijinul tuturor partidelor, inclusiv al UDMR, care a demonstrat ca stie sa lupte, democratic si prin proceduri parlamentare, pentru minoritatea maghiara.
"Nu as vrea ca declaratia de independenta a autoritatilor de la Pristina sa genereze in Romania o reactie care sa ne duca inapoi cu 20 de ani. Cred ca in Romania nu exista niciun fel de risc pentru ca o situatie ca cea din Kosovo sa se reproduca in Romania. De altfel, reprezentantii UDMR au spus ca nu exista niciun fel de posiblitate de apropiere sau de paralela facuta intre ce a fost in Kosovo si ce este in Romania", a declarat premierul.
Intrebat de presa daca vicepresedintele PNL Ludovic Orban i-a solicitat sa scoata UDMR de la guvernare, conform unor informatii aparute marti, Tariceanu a raspuns ca nu ia in consideratie stirile difuzate "pe surse".
PRM si UDMR "se tin unii pe altii in viata"
Presedintele Traian Basescu crede ca PRM si UDMR "se tin unii pe altii in viata". "Noroc ca UDMR mai cere din cand in cand autonomie fara sa se inteleaga la ce se refera, de cred romanii ca vor independenta, ca altfel ce s-ar mai face Romania Mare. Se tin unii pe altii in viata", a spus Basescu. El a afirmat ca statutul Romaniei de membru NATO si UE ii garanteaza integritatea teritoriala si inviolabilitatea granitelor si ca legea fundamentala reglementeaza foarte bine problema din acest punct de vedere.
Seful statului a acuzat, de asemenea, reprezentantii PSD si PRM de "duplicitarism", sustinand ca Guvernul are o problema legata de faptul ca ministrii UDMR nu sunt de acord cu pozitii oficiale ale statului roman, cum ar fi cea legata de Kosovo. De asemenea, Basescu a spus ca Parlamentul, "care nu se poate face ca nu sustine Guvernul", are o problema. Seful statului a adaugat ca este ridicol ca PRM si PSD sa ceara iesirea UDMR de la guvernare, in timp ce sustin, de fapt, Guvernul.
Basescu a mai spus ca cetatenii Romaniei, inclusiv minoritarii maghiari, sunt mai degraba preocupati de factura la incalzire, de taxa auto, de salarii si de fondurile UE pentru agricultura.
Parlamentul Romaniei a adoptat, luni seara, o Declaratie prin care nu recunoaste declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo, considerand ca nu sunt indeplinite conditiile pentru recunoasterea noii entitati. Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat ca parlamentarii Uniunii au votat impotriva declaratiei adoptate de Parlament privind Kosovo, considerand ca singura solutie rationala este proclamarea independentei statului Kosovo. Liderul UDMR a spus ca decizia privind independenta Kosovo nu are impact asupra Romaniei si nu exista analogii intre situatia din Romania si situatia din Balcanii de Vest.