"Rectificarea bugetara este mai mult decat necesara pentru ca trebuie sa aduca bugetul public in parametrii de stabilitate economica, chiar in perioada de criza", a subliniat Pogea, la dezbaterea de catre plenul parlamentului a OUG de rectificare bugetara pe 2009. Tot ieri, parlamentul a adoptat proiectul ordonantei privind rectificarea bugetara.
Astfel, proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 34/2009 privind rectificarea bugetara a fost adoptat ieri de Camerele reunite ale parlamentului, cu 181 de voturi favorabile, 88 "impotriva" si nici o abtinere, toate amendamentele sustinute in plen de liberali fiind respinse. Liberalii si udemeristii au sustinut aproape toate cele 51 de amendamente respinse de Comisiile de buget si introduse in raportul acestora, acestea fiind respinse si de plenul reunit al celor doua Camere. Amendamentele parlamentarilor opozitiei vizau renuntarea la diminuarile bugetare operate la unele ministere, in special cele ale Educatiei si Apararii, sau ale sumelor alocate pentru finantare cu fonduri externe nerambursabile.

"Guvernul trebuie sa asigure predictibilitate economica"

Pogea a explicat ca o rectificare bugetara se impune de fiecare data cand, in mod obiectiv si de multe ori independent de guvern, conditiile economice interne si externe modifica unul dintre cei doi parametri esentiali ai unui buget, respectiv veniturile sau cheltuielile.
El a aratat ca, din cauza crizei financiare si economice, respectiv din cauza unor factori externi, unul dintre parametrii bugetului general consolidat - venitul public - s-a modificat.
Pogea a aratat ca guvernul trebuie sa asigure predictibilitate economica si a precizat ca, in 2005-2008, guvernul Tariceanu a facut 13 rectificari bugetare, ceea ce implica faptul ca nu a fost capabil de predictie.
Ministrul finantelor a precizat ca Romania este al treilea stat din Europa care inregistreaza cel mai mare deficit dintre toate tarile membre.
"Guvernul Boc a facut aceasta rectificare bugetara si tine cont de noile conditii macroeconomice. Ca atare, noi anticipam pentru 2009 o scadere a activitatii economice, o contractie economica de 4%, dar suntem convinsi ca masurile propuse de guvern si ajustarile, acordul cu Comisia Europeana si FMI, vor limita aceasta descrestere economica si, din 2010, sa ne treaca in zona pozitiva", a mai spus Pogea.
El a adaugat ca prin ordonanta de rectificare bugetara se discuta de o ajustare de 1,1 % a bugetului general consolidat si a dat asigurari ca, in continuare, investitiile publice vor fi prioritare.
"Ajustarea de 1,1% inseamna 5,9 miliarde de lei si presupune o reducere a cheltuielilor de 4,5 miliarde, echivalentul a 0,85% din PIB. Se refera la eliminarea indexarilor referitoare la personal, ocuparea unui procent de doar 15% a posturilor vacante prin plecarile naturale din sistem, precum si diminuarea cheltuielilor de deplasare", a aratat Pogea.
El a subliniat ca ordonatorii principali de credite nu au fost afectati in ceea ce priveste cheltuielile de investitii si a precizat ca Ministerul Agriculturii are 1,87 miliarde de lei suport din trezoreria statului, asa cum l-a avut si in 2008, si nu poate fi vorba de o limitare a cheltuielilor acestui minister.

Romania nu isi va permite sa ramana cu cel mai mic venit public din UE

Cheltuielile publice viitoare, care vor fi tot mai mari, vor impune si venituri publice pe masura, iar Romania nu isi va permite sa ramana statul UE cu cel mai mic venit public, a mai declarat, in fata plenului reunit al celor doua Camere, Gheorghe Pogea.
"Romania este statul din UE care are cele mai mici venituri publice. 32,8% din PIB reprezinta resursele natiunii noastre. Foarte putine comparativ cu toate celelalte state. Bulgaria are 40%, celelalte state membre au peste 41%, iar cele nordice - pana la 55%, daca vorbim despre nivel de taxare", a precizat Pogea, la dezbaterea ordonantei privind rectificarea bugetara pe 2009. El a spus ca, in viitor, cheltuielile publice tot mai mari vor impune cresterea veniturilor publice. "Eu ridic problema in fata dumneavoastra, in plenul parlamentului, si vreau sa fie un semnal ca nevoia de cheltuieli publice viitoare tot mai mari si obiectivele pe care trebuie sa le indeplinim, la nivel de investitii, impun venituri publice tot mai mari. Romania nu-si va putea permite in viitor sa stea la acest nivel de 32,9% venituri publice", a conchis Pogea.