PSD a trecut prin ciurul opozitiei primelor sase luni de exercitare a puterii de catre actualii guvernanti. Surprinzator si nu prea (tinand cont de sentimentele nutrite de Adrian Nastase), tirul fostului partid de guvernamant nu a fost centrat asupra coalitiei aflate astazi la putere si nici macar asupra Aliantei "D.A.” ci direct contra presedintelui Traian Basescu. Intitulata "Regimul Basescu - primele sase luni. Cartea neagra a unui Guvern neputincios”, analiza prezentata de PSD se axeaza pe "dictatura presedintelui Basescu”, interpretare in care "esecurile” Guvernului Tariceanu (punerea in pericol a integrarii europene, aruncarea in criza a sistemului de sanatate, proasta gestionare a crizei provocate de inundatii, recalcularea pensiilor inainte de a asigura finantarea necesara, etc) sunt puse pe seama presedintelui Traian Basescu - "nasul” actualului Executiv si cel care "controleaza” 80 la suta dintre ministri in opinia liderilor PSD. Desi PSD l-a tratat pe Calin Popescu Tariceanu ca pe un premier de paie de-a dreptul nevinovat in comparatie cu Basescu, riposta a venit chiar din partea PNL-ului.
Concret, liberalii au iesit tot ieri la rampa, imediat dupa prezentarea cartii negre PSD-iste, cu o contra-analiza a guvernarii social-democrate - analiza marcata de aceleasi tonuri inchise la culoare. Concluziile trase de liberali au reamintit romanilor pacatele guvernarii Nastase - respectiv cheltuirea aiurea a banilor publici, constrangerea libertatii de exprimare, subordonarea justitiei si a Parlamentului, aplicarea stigmatului de "tara corupta” Romaniei, impunerea clauzei de salvgardare. Dupa enumerarea pacatelor de care s-au facut vinovati social-democratii lui Nastase, Eugen Nicolaescu a tinut sa afirme ca liberalii nu ar fi dorit sa revina asupra acestui subiect dar inconstienta PSD-istilor, care nu-si asuma greselile, i-au obligat sa iasa la rampa cu acest raport. In pofida duelului consumat in cursul diminetii, PSD si PNL s-au trezit de aceeasi parte a barierei in cursul dupa-amiezii, cu ocazia votarii componentei consiliilor de administratie ale SRR si SRTV. De fapt, respectivul vot a izolat, practic, PD-ul coalizand restul partidelor parlamentare - PNL, PSD, PRM, UDMR si PC - care au refuzat sa se supuna indicatiilor prezidentiale si sa amane desemnarea unor noi conduceri la SRR si SRTV pana dupa modificarea legilor de functionare ale celor doua institutii publice mass-media. Scindarea puterii a avut loc dupa ce atat conducerea Aliantei cat si cea a coalitiei de guvernare au ratat, in jurul pranzului, ocazia de a gasi o formula de compromis cu PD-ul. Rezultatul a fost vizibil la vot, cand singur PD-ul s-a impotrivit alegerii CA ale SRR si SRTV dar a fost coplesit de voturile favorabile ale reprezentantilor PNL, PSD, PRM, UDMR si PC. Ca urmare, cele doua posturi publice de radio si televiziune au, de ieri, noi conduceri, dominate de ziaristi tineri, intrati in presa dupa 1990. Mai mult, prin retragerea candidatilor sustinuti de PD de pe cele doua liste, PNL si-a adjudecat presedintiile SRTV si SRR (prin alegerea lui Tudor Giurgiu la TVR si a Mariei Toghina la Radio). Pe aceasta tema, se vorbeste deja de o intelegere secreta incheiata intre PNL si PSD, in sensul sprijinirii de catre PSD a presedintilor propusi de liberali - fapt care va atrage cu siguranta fulgerele prezidentiale si democrate asupra capetelor liberale.

PSD pune paie pe foc propunand trecerea comunitatii informatiilor in subordinea primului ministru

Profitand de furtuna care s-a abatut asupra Aliantei "D.A.”, PSD s-a grabit sa creeze premisele favorabile transformarii ei intr-un adevarat uragan iesind la rampa, tot ieri, cu un proiect referitor la comunitatea de informatii. Concret, legea compusa de PSD-istii Stan Ion (fost presedinte al Comisiei SRI), Gabriel Oprea, Eugen Bejenariu si George Maior prevede trecerea comunitatii de informatii in subordinea premierului - fapt care serveste de minune cauza liberalilor dar contravine flagrant vointei lui Traian Basescu. Nu trebuie sa fii vreun geniu politic pentru a intui cum va fi primita aceasta initiativa legislativa la Cotroceni si la sediul PD-ului. Coalizarea parlamentara de ieri ridica insa mari semne de intrebare asupra posibilitatii impunerii vointei lui Basescu, situatie care sigur se va reflecta si asupra relatiilor din interiorul Aliantei "D.A.”. Culmea este ca, in doar 24 de ore, PSD a ajuns in situatia de a arbitra raportul de forte din cadrul Aliantei, fapt care va avea sigur efecte negative asupra actualei puteri. In acest nou context trebuie pomenita si vizita facuta de deputatul PSD Ion Stan (capul rautatilor in cazul proiectului care priveste comunitatea de informatii) - tot ieri - la Cotroceni, vizita pusa de Stan pe seama unei convocari venite din partea grupului consultativ care se ocupa de elaborarea legii referitoare la comunitatea de informatii.

Pus la zid de PD, PNL s-ar putea reorienta catre PSD

Politica este arta compromisului - si a compromiterii adversarilor, am adauga noi. Privita din acest unghi si pornind de la conflictele existente intre PNL si PD, situatia poate fi speculata in fel si chip. Deocamdata, oficial, Adrian Nastase a negat crearea unui "front comun” PSD-PNL impotriva lui Basescu, chiar daca analiza facuta de PSD il incrimineaza doar pe Basescu in timp ce premierului Tariceanu i se acorda circumstante atenuante. La fel de adevarat este ca democratii nu au ratat nici o ocazie de a-si pune partenerii din PNL intr-o lumina nefavorabila. Cum vor evolua lucrurile cu un presedinte "jucator” si o guvernare bazata pe o Alianta tensionata si dreasa cu ingrediente "imorale” gen conservatorii lui Dan Voiculescu, nu stim. Cert este ca varianta anticipatelor este in continuare respinsa de majoritatea partidelor parlamentare, prin urmare raman valabile tot intelegerile (a se citi compromisurile) facute pe scheletul actualei configuratii politice, parafate la ultimele alegeri. La fel de sigur este ca liberalii, inghesuiti de democrati, ar putea sa bata palma cu PSD-istii, situatie in care Traian Basescu si-ar putea pune si el in practica amenintarea de a se adresa "direct poporului” - popor subrezit insa, in ultimele luni, de cresterile de preturi, inghetarea salariilor si eliminarea subventiilor sub supravegherea necrutatoare a organismelor europene. Deocamdata, dupa criza opozitiei - vezi cazurile PSD-ului si PRM-ului - iata ca ne confruntam si cu o criza majora a puterii. Printre atatea crize, navigatia noastra catre normalitate se arata a fi mult mai sinuoasa chiar si in comparatie cu varianta pesimista a scenariului si, din pacate, deocamdata nu mai stim exact nici macar cine face parte din echipajul navei amiral.