Liderul PSD, Mircea Geoana, a atras mania liberalilor pentru ca a luat apararea presedintelui Traian Basescu pe tema subordonarii CSAT. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, l-a comparat pe Geoana cu "stimabilul Farfuridi".
Mircea Geoana, presedintele PSD, se declara pentru pastrarea Consiliului Suprem de Aparare a ¥arii (CSAT) in subordinea sefului statului si a criticat propunerea liberalilor ca acesta sa treaca in organigrama Guvernului. "Cu siguranta nationala nu e de joaca!". Liberalii, in acest joc de putere cu Traian Basescu si PD, vin si fac propuneri de republica parlamentara in Romania si trecerea serviciilor de securitate la prim-ministru - care e o ineptie. ßi cred ca, daca mergi la referendum cu o astfel de propunere, orice roman va fi de partea presedintelui Romaniei, indiferent ca e Ion Iliescu, Traian Basescu sau oricare ar fi dupa Basescu", a declarat Mircea Geoana.
Acesta a mai spus ca "si presedintele exagereaza prin incercarea de a transforma CSAT intr-un megaguvern si de a folosi Serviciile de informatii ca pe o forma de dominatie politica in Romania".
Mircea Geoana considera ca proasta relatie dintre PNL si Traian Basescu ar pune in pericol Constitutia Romaniei, in cazul in care s-ar ajunge la o modificare a Legii Fundamentale.

Comparat cu Farfuridi

Afirmatiile lui Geoana i-au infuriat pe liberali. Deputatul PNL George Scutaru, secretar al Comisiei de aparare, a apreciat ieri, intr-un comunicat, ca liderul PSD Mircea Geoana "face o mare eroare daca incearca sa castige bunavointa presedintelui Traian Basescu atacand PNL pe tema sigurantei nationale". "ßtiu ca PSD are probleme greu de gestionat, dar nu credeam ca Mircea Geoana mizeaza pe sprijin de la Cotroceni pentru a rezolva o parte din ele", afirma Scutaru.
Totodata, deputatul liberal sustine ca Geoana "ar fi trebuit sa stie ca anul trecut cativa parlamentari PSD au initiat un proiect de lege care propune ca seful Comunitatii Nationale de Informatii sa fie vicepresedintele CSAT, adica primul-ministru". "ßi nu am auzit pana acum ca Mircea Geoana sa fi avut ceva de criticat si sa-i fi sanctionat pe parlamentarii PSD care au avut aceasta initiativa", spune George Scutaru.
ßi vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, care a fost candva membru de marca al partidului al carui presedinte este acum Mircea Geoana, considera afirmatiile acestuia drept o ofensa adusa PNL. "Mircea Geoana nu intelege ca propunerea liberala referitoare la republica parlamentara inseamna tocmai dezvoltarea statului de drept si eficientizarea actului de guvernare.
La fel ca stimabilul Farfuridi, Mircea Geoana primeste sa se revizuiasa Constitutia, dar sa nu sa se schimbe nimic, mai ales in ceea ce priveste functionarea puterilor executive si a Parlamentului. Pentru informarea dlui Mircea Geoana, sistemul politic denumit 'republica parlamentara' porneste de la idea ca Legislativul este principalul for democratic, esenta statului de drept", spune Melescanu, tot intr-un comunicat de presa.

FOTO: Teodor Melescanu, un liberal convins dupa ce a plecat din PSD