Partidul Noua Generatie (PNG) si Partidul Liberal Democrat (PLD) nu-si vor putea afisa semnele electorale pe buletinele de vot la viitoarele alegeri europarlamentare, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.
"In Biroul Electoral Central s-au luat doua decizii: Partidul Noua Generatie (PNG) si Partidul Liberal Democrat (PLD) vor participa la alegerile europarlamentare fara semn. Semnele le-au fost respinse. Conform legii, partidele inscrise oficial solicita depunerea semnelor, iar Biroul Electoral Central analizeaza si stabileste daca acestea raman sau nu", a spus democratul Mircea Toader.
Semnul PNG a fost respins deoarece contine simboluri ale Uniunii Europene, in vreme ce semnul PLD nu a fost acceptat ca urmare a contestarii privind inscrierea formatiunii politice.
"Semnul nu trebuie sa aiba insemne nationale si europene, iar cel a lui Becali este 12 stelute aurii pe fundal albastru. Adica, s-a facut european din start. In cazul PLD, atata vreme cat exista o discutie privind inscrierea oficiala, semnul propus de ei nu poate fi folosit. Acestor partide nu li se respinge dreptul de a participa la alegeri, ci, pur si simplu, nu vor mai putea folosi un semn. Decizia Biroului este definitiva. La alegeri, pe buletine, va exista numele acestor partide, fara a exista un semn", sustine Toader.
Valeriu Stoica, membru al conducerii provizorii a PLD, declarase, joi, ca ICCJ a respins contestatia facuta de PNL fata de semnul electoral depus de PLD pentru alegerile europene.
PLD a depus, in 20 februarie, la Biroul Electoral Central, semnul sau electoral pentru alegerile parlamentare europene, a precizat Stoica. Ulterior, PNL a contestat la ICCJ folosirea acestui semn.
Valeriu Stoica a prezentat si prevederile legale in baza carora PLD si-a putut depune semnul electoral la BEC, desi o decizie finala privind inregistrarea formatiunii ca partid politic este asteptata la 1 martie.