Incepind din data de 20 ianuarie a.c. si pina in prezent, cotidianul Gazeta de Nord-Vest din Satu Mare a publicat aproape zilnic articole privind abuzuri, acte de coruptie sau scandaluri sexuale in care au fost implicati comisarul sef Ioan Dohotar, seful Politiei judiciare a PNA la Satu Mare si procurorul sef Ioan Moldovan de la Serviciul teritorial Oradea al PNA.

Dupa primele articole, conducerea centrala a PNA a trimis o comisie de inspectie la Oradea si Satu Mare pentru a verifica acuzele aduse celor doi oameni ai legii. Membrii comisiei au fost prezenti la Satu Mare si Oradea in perioada 25-27 ianuarie, dar nu i-au contactat pe reprezentantii ziarului Gazeta de Nord-Vest si ai saptaminalului Gazeta de Oradea pentru a le fi furnizate date si probe, intorcindu-se la Bucuresti cu concluzia ca nu s-ar confirma nimic din cele publicate.

Dezvaluirile privind pe procurorul sef Moldovan si pe comisarul sef Dohotar au continuat, articole pe aceasta tema fiind publicate si de cotidianele nationale Romania Libera si Ziua si de revista Academia Catavencu.

Dupa ce saptamina trecuta au proferat amenintari in acest sens, imediat dupa publicarea articolului "Rateurile procurorului sef Ioan Moldovan” aparut in cotidianul Romania Libera, incepind de luni, 21 februarie, cind cotidianele Ziua si Romania Libera au publicat ample materiale despre Moldovan si Dohotar sub titlurile "Procurorul bolsevic” respectiv "Comisarul sef Ioan Dohotar: <>”, cei doi au trecut la represalii declansind cercetari asupra firmelor unuia dintre cei trei coproprietari ai ziarului Gazeta de Nord-Vest, Mircea Govor, si asupra clubului de fotbal Olimpia Satu Mare, la care acesta a fost presedinte.

Aceste cercetari au un vadit scop de intimidare si nu au nici un temei legal, fiind demarate in baza unui asazis denunt formulat zilele trecute de un fost functionar public care a fost arestat si trimis in judecata alaturi de fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, in urma unei campanii de presa initiate de Gazeta de Nord-Vest.

Consideram ca astfel de cercetari se inscriu pe linia inscenarilor judiciare sau abuzurilor procedurale cu care s-a remarcat procurorul sef Moldovan in cazurile fostului procuror Alexandru Lele, fostului director al Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, fostului lider sindical de la Schela petroliera Suplacu de Barcau, Ioan Kovacs, respectiv a fostelor judecatoare Elena Pop Blaga si Mariana Rosca si reprezinta o tentativa cu iz stalinist de ingradire a libertatii de exprimare a presei.

Recurgerea la asemenea practici pe fondul unei taceri suspecte a conducerii centrale a Parchetului National Anticoruptie, ce poate fi interpretata drept un accept tacit, este cu atit mai inexplicabila cu cit in cursul acestei luni a inceput auditarea PNA de catre organizatia internationala FREEDOM HOUSE.

in vederea mediatizarii, monitorizarii si descurajarii unor asemenea practici, solicitam sprijinul colegilor de breasla, Clubului Roman de Presa, Agentiei de monitorizare a presei "Academia Catavencu”, APADOR-CH si FREEDOM HOUSE.