Gandul informeaza: Cu ce planuri au intrat pedelistii la discutia cu BASESCU: BOC si DEMISIA "de joi", BLAGA si CANDIDATURA.
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, ieri, pentru a patra oara cu sefii de organizatii PDL, in incercarea de a-i convinge sa accepte varianta premierului tehnocrat si realegerea lui Emil Boc la sefia partidului, la congresul de la jumatatea lunii mai. Desi consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu declara, cu cateva zile in urma, la interviurile gandul ca Basescu nu va mai avea discutii cu liderii locali democrat-liberali, pentru ca decizia e la ei, presedintele a ales sa discute fata in fata cu cei de care depinde nu numai soarta partidului, dar si a guvernului.
Conform unor surse din PDL, planul pus la cale de Basescu este ca Boc sa-si prezinte demisia joi, dupa motiunea de cenzura a Opozitiei, si in loc lui sa fie nominalizat un prim-ministru tehnocrat. Actualul sef al Guvernului ar fi de acord cu aceasta varianta daca primeste, in schimb, sprijinul filialelor pentru un nou mandat la conducerea partidului.
Proiectul prezidential are insa o piedica majora: candidatura lui Vasile Blaga la presedintia PDL. Sursele citate au precizat ca Blaga ar vrea sa-si anunte candidatura tot dupa motiunea de cenzura, probabil joi. Daca fostul ministru de Interne va intra in competitia pentru sefia partidului, atunci ar avea sansele cele mai mari sa castige lupta, indiferent de cel cu care concura.
In aceasta situatie, Emil Boc ar ramane si fara sefia partidului, si fara cea a guvernului, asa ca premierul nu va mai fi dipus sa demisioneze din Cabinet, dupa cum relateaza unii dintre apropiatii sai.
In cazul in care Blaga candideaza si Emil Boc ramane la guvern, Basescu pierde pe toata linia: PDL iese total de sub controlul sau, iar guvernarea se va eroda si mai puternic.
Or, presedintele nu este dispus sa piarda nici partidul, nici guvernul. "Probabil ca, daca va vedea ca nu exista sustinere pentru varianta premierului tehnocrat, presedintele ii va cere direct lui Blaga sa nu candideze", a declarat pentru gandul un vicepresedinte al PDL, inaintea intalnirii.

Baronii locali, in expectativa

Inaintea intalnirii cu presedintele, de la Vila Lac 1, o vila de protocol din Cartierul Primaverii, liderii locali asteptau sa vada cu ce propunere vine presedintele, astfel ca putini dintre ei au avut curajul sa-si exprime optiunile. Singurul, Ioan Oltean, seful filialei din Bistrita si unul dintre sustinatorii lui Vasile Blaga, s-a declarat ferm in favoarea variantei premierului politic: "PDL analizeaza toate solutiile, insa cu un premier politic, PDL coordoneaza mai bine guvernarea, iar coalitia este mai strans unita. Si trebuie spus ca nu doar premierul Boc a muncit pentru redresarea economica, ci tot partidul, alaturi de premier, a dus povara masurilor dificile de austeritate. Deci si discutia despre premier politic sau nepolitic trece prin filtrul partidului cu responsabilitate, iar decizia va fi hotarata asa cum va fi cel mai bine pentru PDL, pentru alegerile dificile care il asteapta".
Putini sunt insa presedintii de organizatii care sa aiba curajul sa i se opuna pe fata lui Traian Basescu, acesta fiind si motivul pentru care presedintele a vrut sa participe la discutii.

Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si liderii PD-L la Vila Lac 1 s-a incheiat

Marin Anton, presedinte PD-L Giurgiu, a declarat la Realitatea Tv ca in cadrul intalnirii s-a discutat despre Constitutie si despre modificarile constitutionale, printre care si revenirea la un mandat de patru ani al presedintelui, dar si modul in care poate fi suspendat seful statului.
Acesta a precizat ca s-a discutat si despre recentul parteneriat facut intre Guvern si Biserica Ortodoxa Romana privind protectia sociala.
Intalnirea de la Vila Lac 1 avut loc cu cateva zile inainte de dezbaterea si votarea motiunii de cenzura a Opozitiei impotriva angajarii raspunderii Guvernului pe proiectul Codului Muncii.
Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat ca in cadrul sedintei de duminica nu s-a discutat despre Emil Boc.
Potrivit Realitatea Tv, surse au anuntat ca Basescu ar avea un alt plan si i-ar fi spus lui Boc sa isi dea demisia joi, dupa dezbaterea si votul motiunii de cenzura.