Desi presedintele Traian Basescu a declarat ca planul de reorganizare a Romaniei va fi stabilit de majoritati parlamentare, nu de minoritati si ca nu este partizanul concentrarii intr-o regiune a unei minoritati, realitatea este cu totul alta.Una dintre viitoarele regiuni va reuni judetele Harghita, Covasna si Mures, reinviind ideea stalinista a lui Gheorghiu Dej - Regiunea Mures Autonoma Maghiara.
"Planul de reorganizare a Romaniei va fi stabilit de majoritati parlamentare, nu de minoritati. Nu sunt partizanul concentrarii intr-o regiune a unei minoritati. Pana la urma, discutiile trebuie incepute. Nimeni nu va putea trece o astfel de lege in forma pe care o vrea Basescu, pe care o vrea Emil Boc sau in forma pe care o vreti dumneavoastra sau Marko Bela. Va trece in forma pe care o va vota Parlamentul", a declarat Traian Basescu la TVR. El a mai spus ca nu crede ca exista vreo pozitie antinationala a UDMR, "Au fost pozitii care vizau interesele minoritatii. Dar o impartire administrativa este o chestiune de interes national", a mai spus seful statului.
Ce se ascunde in spatele dorintei presedintelui de reorganizare a Romaniei? Analistii realisti sustin ca Traian Basescu este convins ca PDL nu mai poate castiga niciun fel de alegeri in Romania, nici locale, nici parlamentare. El doreste desfiintarea judetelor si inlocuirea lor cu regiuni pentru ca in acest fel sa reconfigureze harta colegiilor parlamentare, dar mai ales pe cea a presedintiilor de consilii judetene. Mai concret, viitoarele regiuni vor avea ca resedinte putinele localitati in care PDL are candidati populari, astfel incat sa echilibreze scorul infrangerii la viitoarele alegeri.
Dincolo de aceste calcule electorale, initiativa lui Basescu este puternic respinsa de mentalul populatiei Romaniei, deoarece regiunile si raioanele au fost introduce in Romania dupa model sovietic, in perioada Republicii Populare Romine (RPR), dupa al doilea razboi mondial. In 1968 s-a renuntat la regiuni si raioane si s-a revenit la impartirea traditionala a Romaniei in judete.
Planul presedintelui Basescu este mai amplu si coroboreaza trei obiective: desfiintarea judetelor, desfiintarea Parlamentului bicameral si desfiintarea celor sase primarii de sector din Bucuresti.