Declaratiile de avere ale senatorilor, in forma impusa de Guvern, releva o alta dimensiune a bunurilor detinute de acestia. Unii dintre alesi au acasa adevarate pinacoteci, altii tezaure.

Senatorii si-au facut publice declaratiile de avere in forma stabilita de Guvern. Noutatile sunt mai ales la capitolul “bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, a caror valoare depasesc 5.000 de euro“. Surprinde, in unele cazuri, cantitatea, in altele - modul de completare a rubricii. In unele situatii, senatorii au specificat in anexa, detaliat, despre ce bijuterii, tablouri sau obiecte de arta este vorba. In alte situatii, ei au completat rubrica “valoare estimata“ cu un simplu “nu stiu“.

“Nu imi asum responsabilitatea“

Sunt si senatori care au simtit nevoia sa dea diverse explicatii, in subsol, imediat dupa paragraful “prezenta declaratie constituie act public si raspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate“. Astfel, senatorul Mircea Geoana mentioneaza intr-o astfel de notita: “Subsemnatul nu imi asum responsabilitatea pentru valoarea estimata a bunurilor, deoarece reprezinta o apreciere pur personala, facuta cu bunacredinta si in lipsa unor cunostinte de specialitate care sa permita evaluarea bunurilor declarate“. Este vorba de obiecte de arta si bijuterii in valoare de 6.000 de dolari si obiecte de cult in valoare de 2.000 de dolari.La fel, Gyorgy Frunda consemneaza (textual): “Valorile bijuteriilor si a tablourilor este estimativa pe baza aprecierii unor experti. Ele nu sunt o valoare absoluta si nu imi asum raspunderea penala a exactitatii lor“. Frunda isi estimeaza bijuteriile detinute la 10.000 de euro, tablourile - la 15.000 de euro, iar ceasurile - la 10.000 de euro. Senatorul Serban Nicolae mentioneaza si el: “ Fac exceptie datele inscrise la pct II.2 si VI, la care fie se solicita informatii cu caracter aproximativ, fie redactarea deficitara si confuza a rubricilor face imposibila identificarea exacta a elementelor ce trebuie inscrise in declaratie“. El a declarat ca detine vase, monede, ceas si alte obiecte din metale pretioase in valoare de 5.000 de euro, bijuterii - de 20.000 de euro, obiecte de arta - de 5.000 de euro si obiecte de cult - de 1.500 de euro. In aceeasi nota cu Serban Nicolae, dar mai transant, este senatorul Sorin Oprescu: “Nu inteleg sa raspund pentru detalii pentru care se solicita informatii aproximate si pentru cele pentru care solicitarea este confuza sau ambigua“. La el este vorba despre obiecte de arta - estimate la 38.000 de euro, bijuterii - estimate la 10.000 de euro, obiecte de cult - cu o valoare estimata de 2.500 de euro.

Pian vienez si mobila florentina

Fostul presedinte Ion Iliescu nu are bijuterii, dar detine 17 tablouri ale unor pictori romani contemporani (Baba, Catargi etc.), a caror valoare n-a putut-o aprecia, scriind si el la rubrica “valoare estimata“ obisnuitul “nu stiu“.
Senatorul Radu Berceanu declara bijuteriile de aur ale sotiei, estimate la 10.000 de euro. El face o mentiune speciala legata de activitatea uneia dintre firmele la care detine actiuni. El spune ca firma AVI s.r.l. la care este actionar, impreuna cu sotia, in procent de 85%, produce, printre altele, barci cu motor, pe care le foloseste pe Lacul Snagov, unde le fac probele. Octav Cozmanca enumera sec: bijuterii in valoare de
2.100 de euro; icoane pe sticla si lemn, 4.700 de euro; tablouri, estimate la 14.500 de euro; obiecte decorative, estimate la 2.800 de euro. La fel Peter Eckstein - tablouri si picturi pe sticla, estimate la 7.000 de euro, si un pian vienez in valoare de 2.000 de euro.Senatorul Teodor Melescanu declara trei ceasuri de mana si un lantisor in valoare de 6.800 de euro, si sufragerie, birou si biblioteca florentine, estimate la 11.000 de euro.La randul sau, Mortun Alexandru declara bjuterii si monede de aur - in valoare de 15.000 de euro, o oglinda de Murano - 5.000 de euro, un tablou “Fuga in Egipt“, cu autor necunoscut - 2.000 de euro. El a vandut la sfarsitul anului trecut mai multe bijuterii in valoare de 6.000 de euro.

Aur la kilogram si inestimabile

Senatorul si omul de afaceri Dan Voiculescu declara, succint, ca detine diverse bijuterii de aur si platina, aproximativ 800 de grame, estimate la 400 de milioane de lei. El mai are si 30 de tablouri in valoare de 900 de milioane de lei.
Senatorul Dorel Constantin Onaca este si mai lapidar: detine un kilogram de aur in valoare de 15.000 de euro.Claudiu Tanasescu are 60 de tablouri, o colectie de medalii, efigii etc. si bijuterii a caror valoare nu o poate aprecia.
In schimb, Corneliu Vadim Tudor apreciaza colectia sa de autografe ca fiind inestimabila.

Indragostiti de antichitati

Senatorul Serban Mihailescu este impatimit dupa antichitati. El detine obiecte de arta (tablouri, litografii, reproduceri dupa harti vechi) estimate la 29.000 de euro, obiecte de cult (icoane pe lemn si sticla, pocale, sfesnice, cadelnite, carti vechi) - toate in valoare de 3.100 de euro, precum si obiecte decorative (tavi, fructiere, halbe, statuiete, vaze din bronz, argint, ceramica etc.) - estimate la 3.900 de euro. In plus, Mihailescu mai are bijuterii in valoare de 4.500 de euro.
Colegul sau de partid si de Senat, Nicolae Vacaroiu, declara 81 de tablouri si gravuri in valoare de 234 de milioane de lei, icoane - estimate la 85 de milioane de lei, bijuterii - 220 de milioane de lei, alte obiecte de arta, evaluate la 203 milioane de lei.

Preturi de achizitie

Ion Solcanu a cumparat de-a lungul timpului 51 de tablouri si doua icoane pe lemn. Ca sa nu se complice cu estimarea valorii acestora, senatorul Solcanu a inscris in declaratia de avere pretul cu care le-a achizitionat, incepand cu anul 1968 si pana in prezent. Astfel, cele cumparate inainte de 1989 apar cu preturi intre 200 si 2.500 de lei, iar cele pe care le-a luat dupa 1990 au preturile in valuta, de la 200 la 3.500 de dolari. Intre cele 51 de tablouri, cinci le-a primit sub forma de donatie de la autori. Solcanu a mai primit, tot sub forma de donatii de la autori, trei sculpturi.

Copos detine tablouri de valoare

Gheorghe Copos face o descriere detaliata a bunurilor detinute. El are bijuterii in valoare de 58.200 de euro: siraguri de perle, cercei si inele cu briliante, lanturi de aur, coliere de topaz etc. Poarta, pe rand, trei ceasuri barbatesti, marca Patek - estimate la 55.000 de euro. In cele doua apartamente (de 73,71 mp si, respectiv, 55,70 mp) si, mai ales, in casa de locuit, de 888 mp, Copos are o adevarata pinacoteca. Colectia sa de tablouri cuprinde 41 de piese, cu o valoare totala estimata la 186.500 de euro. Are sapte tablouri de Piliuta, sase de Nicolae Blei, cinci de Stefan Pelmus, cinci de Setran, doua Ciucurencu, un Luchian, un Pacea, un Sirato etc. La capitolul “valoare“, Copos pare sa fie egalat doar de senatorul Eugen Mihaescu. El declara tablouri, mobila antica, covoare estimate la 250.000 de euro.