Peste 400 de incidente au fost inregistrate de la inceperea campaniei electorale, jumatate fiind sesizari din oficiu, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative Anghel Andreescu.
Potrivit oficialului MIRA, din 31 octombrie au fost inregistrate 472 de incidente electorale, jumatate dintre acestea fiind sesizari din oficiu. In acest context au fost aplicate 413 sanctiuni contraventionale si au fost intocmite 100 de dosare penale.
In videoconferinta cu prefectii pe tema alegerilor parlamentare, secretarul de stat Anghel Andreescu a cerut sefilor structurilor judetene de ordine si siguranta publica sa instruiasca personalul de serviciu cu privire la locurile de afisaj, se arata intr-un comunicat de miercuri al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
In urma cu o saptamana, numarul incidentelor inregistrate era de 219, cu 37 de dosare penale intocmite. Andreescu preciza atunci ca numarul incidentelor din timpul campaniei pentru alegerile parlamentare pare sa fie aproximativ egal cu cel al incidentelor din campania pentru alegerile locale.
Potrivit chestorului general Anghel Andreescu, majoritatea infractiunilor au fost legate de afisajul ilegal sau distrugerea materialelor de campanie.
Pana in 18 noiembrie au avut loc 2.000 de manifestari cu caracter electoral, potrivit oficialului MIRA.
Infractiunile la legea electorala vor fi anchetate, in perioada urmatoare, de procurorii parchetelor de pe langa curtile de apel, si nu de cei de la judecatorii, din ordinul procurorului general al Romaniei, Codruta Kovesi. "Avand in vedere luarile de pozitii publice cu privire la indiciile comiterii, in perioada campaniei electorale sau a desfasurarii alegerilor, a unor infractiuni prevazute de Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si tinand cont de incarcatura mare de cauze a parchetelor de pe langa judecatorii, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus preluarea cauzelor penale constituite ca urmare a sesizarilor cu privire la incalcarea dispozitiilor penale prevazute de respectiva lege de catre parchetele de pe langa curtile de apel", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.
Potrivit dispozitiilor procurorului general, aceste cauze "vor fi solutionate cu precadere", iar pentru cercetarea infractiunilor flagrante si a celor cu grad de pericol social ridicat vor fi constituite echipe de ancheta "astfel incat toate actele si masurile necesare sa fie dispuse cu celeritate".