Secretarul de stat Anghel Andreescu, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), a anuntat ca de la declansarea campaniei electorale s-au inregistrat peste 200 de incidente, apreciind insa ca "s-a observat o incrancenare mai mica" fata de alegerile locale.
Potrivit oficialului MIRA, din 31 octombrie au fost inregistrate 219 incidente, dintre care 28 numai marti, fiind intocmite, in total, 37 de dosare penale. Majoritatea infractiunilor au fost legate de afisajul ilegal sau distrugerea materialelor de campanie.
Andreescu a precizat ca numarul de incidente de la campania pentru alegerile parlamentare este aporximativ cu cele inregistrate in toata perioada campaniei electorale pentru alegerile locale.
Totodata, chestorul general Andreescu a sustinut ca ministerul nu detine date potrivit carora vor exista evenimente "cu totul deosebite" pana la data alegerilor, respectiv 30 noiembrie. El a adaugat ca in aceasta campanie s-a observat "o incrancenare mai mica".
Potrivit legii, cu 24 de ore inainte de inceperea votarii sunt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri si stiri electorale, dar si invitarea sau prezentarea candidatilor in programe sau comentarii privind campania electorala.
Continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale sau un candidat independent se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei.