Isteria gripei aviare a cuprins si judetul Dolj. Oamenii au inceput sa se teama de fiecare zburatoare, iar primarii doljeni nu au aflat pana acum ca ecarisarea pasarilor si animalelor intra in atributiile lor.
Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) primeste zeci de telefoane, ziua si noaptea, de la cetateni inspaimantati ca au vazut in diferite zone ale judetului pasari moarte. Cu toate ca, in conformitate cu Ordonanta nr. 47 din 2005, consiliile locale si medicii veterinari din judet trebuie sa se ocupe de neutralizarea cadavrelor, medicii veterinari ai DSVSA Dolj alearga in fiecare zi dintr-o parte in alta pentru fiecare sesizare venita din partea cetatenilor. "Primim in permanenta telefoane de la oameni care anunta ca au gasit cadavre de pasari, pentru ca, in ultimul timp, s-a creat o isterie generala si este prea mare teama oamenilor ca sa o putem ignora. Suntem obligati sa trimitem oameni si masini pe teren pentru fiecare cioara care a cazut din pom sau pentru un porumbel cu capul pe spate pentru ca primariile si consiliile locale nu cunosc legea si nu au informat cetatenii ca ei si medicii veterinari din localitati trebuie sa fie anuntati primii", a explicat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.
Comandamente antiepizootice activate, cetateni dezinformati
Cu toate ca aproximativ 90% din comandamentele locale antiepizootice au fost activate, cetatenii nu au fost informati in legatura cu modul in care trebuie sa actioneze atunci cand gasesc un cadavru de pasare. In plus, primarii refuza sa se ocupe cu neutralizarea animalelor, nu au instalatii de incinerare sau puturi seci si nici nu au incheiat contracte cu o firma de ecarisaj. "Trebuie sa intram in normalitate pentru a putea actiona corect, iar primariile trebuie sa incheie contracte cu firme pentru ridicarea deseurilor de origine animala, asa cum prevede legea si sa explice cetatenilor ca, atunci cand gasesc cadavre de pasari si animale, trebuie sa anunte autoritatile locale si medicii veterinari care trebuie sa se ocupe de neutralizarea cadavrului, daca acesta nu este suspect de gripa aviara. DSVSA nu poate fi ecarisorul Doljului", a spus Andrei Butaru.
"Ce primarie are in tara asta registre cu cadavrele de pasari?"
Alta problema cu care se confrunta DVSA Dolj este faptul ca primarii doljeni nu au registre in care sa consemneze toate deseurile de origine animala, registre ce trebuie prezentate trimestrial DSVSA Dolj. "Consiliile locale nu au registre in care sa treaca toate cadavrele de animale si le tot fac adrese pe care acestia par sa le ignore. Vom trece la sanctiuni daca nu vor incepe sa respecte legea si nu cred ca o sa fie prea incantati cand vor primi amenzi cuprinse intre 15 si 25 de milioane de lei", a precizat Butaru. Primarii nu par inspaimantati de amezile DSVSA, deoarece ei nu considera ca este responsabilitatea lor sa se ocupe de cadavrele de animale. "Medicul veterinar se ocupa de animalele si pasarile moarte. Cum sa vina omul cu gaina moarta la primarie si ce primarie are in tara asta registre cu cadavrele de pasari?", a spus Nicolae Dragoi, primarul orasului Dabuleni. Alti primari considera ca un contract cu o firma de ecarisaj este mult prea costisitor pentru bugetul primariei. "Nu am dezbatut aceasta problema in consiliul local, dar cred ca un contract cu o asemenea firma este costisitor si trebuie sa facem mai multi pasi, de la a adopta o hotarare, pana la modificarea bugetului", a declarat Cornel Nolica Paparoiu, primarul comunei Ghercesti. Sunt si primari care, desi cunosc legea si au primit instructiuni de la DSVSA, nu le pun inca in aplicare. "Am primit instructiuni si va trebui sa contractam o firma de ecarisaj, avem si registru, dar nu prea mor aici pasari si de ele se ocupa medicul veterinar", a explicat Petre Dorobantu, primarul comunei Desa. Poate ca atunci cand se vor trezi cu amenda DSVSA la usa primariei, edilii vor intelege ca trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare pasare moarta, deoarece gripa aviara nu mai este de mult simpla avertizare a medicilor veterinari.
Vaccinari in masa in perioada inundatiilor
Medicii veterinari din judet au vaccinat toate pasarile si animalele sinistratilor, pentru ca in perioada inundatiilor exista pericolul izbucnirii unor epidemii de antrax si gripa aviara. "In doar cateva zile am vaccinat toate pasarile si animale si am instalat corturi in care medicii veterinari au stat alaturi de sinistrati pentru a le tine sub observatie si a preleva probe de la vietatile acestora", a explicat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj.