Partidele de dreapta sunt dispuse sa guverneze din nou impreuna. Le desparte, deocamdata, dorinta liberalilor de a-si impune propriul premier. Formarea unei majoritati PDL-PSD nu pare prea indepartata, in conditiile in care social-democratii au anuntat deja ca nu se vor crampona de numirea lui Mircea Geoana la carma Guvernului. UDMR a anuntat ca nu se leaga la cap cu alianta liberalilor daca acest lucru i-ar trimite in opozitie.
Formarea Guvernului, aceasta este miza partidelor politice care au reusit sa intre in Parlament. Pentru asta, liderii politici sunt gata sa uite toate vorbele grele pe care si le-au adresat unii altora ani de zile. Asa se face ca liberalii si democrat-liberalii biho- reni sunt gata sa dea totul uitarii. Presedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa (foto dreapta), a anuntat ca ar prefera sa ajunga la o intelegere cu PDL. "Mi-as dori sa consolidam dreapta in Romania. Exista foarte multe variante, insa, daca nu se va accepta programul nostru de guvernare, precum si cel de anticriza elaborat de noi, atunci vom trece in Opozitie", a declarat liderul liberalilor bihoreni. Cornel Popa are si o viziune proprie a ceea ce ar trebui sa insemne democratia in Romania. "Asa ar trebui sa fie in democratie: sa guverneze dreapta ca sa faca bani, iar apoi sa vina stanga sa-i cheltuiasca, iar apoi sa vina din nou dreapta", a afirmat liderul liberalilor bihoreni. Presedintele PDL Bihor, senatorul Petru Filip (foto mijloc), a anuntat ca ar prefera o coalitie cu PNL si UDMR. "As prefera o coalitie de centru-dreapta, adica o guvernare PDL-PNL-UDMR. PDL va guverna de la 1 ianuarie 2009", a spus Petru Filip
PSD are propriile
calcule
Fostul senator de Bihor al PSD Alexandru Athanasiu (foto stanga) considera ca PSD are acum doua variante, ambele acceptabile si in avantajul partidului. "Suntem intr-o faza de tatonari. Presedintele Romaniei insa poate pune pe oricine premier. Consultarile au doar rolul de a identifica o majoritate care sa poata guverna. Partidele sunt vinovate pentru ca arata prea tare ca doresc la guvernare. Pentru PSD toate variantele sunt posibile. Plecarea in Opozitie ar fi un lucru bun, cel putin, pe termen mediu. Rezultatul obtinut insa la alegeri ne indreptateste sa fim la guvernare", a declarat Alexandru Athanasiu. In opinia fostului senator, o alianta cu PDL ar gira protectia lui Traian Basescu. Facand o coalitie cu PDL, nu prea mai poti sa ai propriul candidat la prezidentiale. O alianta cu PNL ar schimba insa lucrurile. "Daca am face alianta cu PNL, nu am mai fi legati de o conditie de a nu avea candidat la presedintie. PNL cere insa functia de premier. Alianta cu UDMR nu va lipsi insa din nicio formula de guvernare", a mai afirmat ex-senatorul social-democrat.
Consultarile intre partide continua
Acest sfarsit de saptamana a fost dedicat consultarilor politice. Democrat-liberalii s-au intalnit cu liberalii. Imediat dupa intalnire, liderii celor doua partide au anuntat ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, chiar daca programele de guvernare ale celor doua partide se aseamana in proportie de 80%. Nu s-au inteles, practic, pe functia de premier. PNL solicita in continuare numirea lui Calin Popescu-Tariceanu in aceasta functie, ca un girant al aplicarii programului liberal de guvernare, in timp de ce democrat-liberalii vor propriul premier. PDL se considera indreptatit sa detina aceasta functie deoarece are cele mai multe mandate de parlamentari.
Ieri liderii PSD si PNL s-au intalnit din nou intr-o runda de negocieri. Pozitia liberalilor s-a dovedit mai flexibila, parand ca renunta la functia de premier, dar sub nicio forma nu vor ceda la modificarea cotei unice de impozitare de 11%. Liderii PSD au anuntat, la randul lor, ca cele doua programe, liberal si social-democrat, pot fi compatibilizate si ca functia de prim-ministru trebuie sa le apartina.