Asociatia Pro Democratia Club Galati a lansat intilnirile denumite "APD Cafe". Marti seara membri si simpatizanti ai APD s-au intilnit pentru a dezbate probleme ce tin de referendumul organizat pentru demiterea lui Traian Basescu.

Inainte de orice trebuie spus ca cei prezenti la discutii au fost de acord ca momentul "19 mai" este unul extrem de important pentru Romania. Asta pentru ca, indiferent de rezultatul votului electoratului, cel mai important este ca cetatenii sa demonstreze ca sint interesati de ceea ce se intimpla pe scena politica nationala.

"19 mai va fi o zi importanta, indiferent de ceea ce vor vota oamenii. Romanii trebuie sa demonstreze ca democratia functioneaza. Fiecare dintre noi are simpatii si antipatii. Important este ca instrumentele democratice, prin care alegatorii ii pot controla pe alesii lor, sa fie lasate sa functioneze", le-a spus Eduard Sisu, membru in comitetul de conducere al APD, participantilor la discutii.

Legat de prezenta la vot, Asociatia Pro Democratia a realizat un clip in care cetatenii cu drept de vot sint indemnati sa participe la referendum. Interesant e ca acel clip nu va putea fi folosit pentru ca CNA l-a considerat a fi partinitor.

Un alt subiect discutat in cadrul "APD Cafe" a fost legat de pericolul reprezentat de votul multiplu. Din punctul de vedere al celor care au luat cuvintul, Guvernul Tariceanu a reactionat destul de greoi in sensul combaterii acestei situatii. "Pina la urma semnalele trase de noi au fost receptionate de Guvern", a spus si Traian Palade.

Studentii sint baza

Una dintre concluziile desprinse din discutiile purtate de membrii APD a fost aceea ca, atunci cind e nevoie de voluntari pentru observarea procesului de votare, singura sursa la care se poate merge este mediul universitar.

"In astfel de momente studentii sint cam singurii dispusi sa faca ceva fara sa urmareasca un anume interes. Din acest motiv si de aceasta data vor fi folositi studenti pentru observarea modului in care se va desfasura referendumul", a spus si presedintele clubului galatean al APD, Fanel Spulber care a adaugat si ca, desi a solicitat sprijinul mai multor organizatii neguvernamentale din oras, acestea nu s-au prea ingramadit sa monitorizeze dezinteresat campania electorala si modul de organizare a referendumului.

Membrii si simpatizantii APD din Galati au discutat in cadrul unui "APD Cafe" despre importanta votului de la 19 mai, modul in care Guvernul s-a implicat in organizarea referendumului si despre simtul de raspundere civica al romanilor.