"Care popor si cati romani?", este titlul unui articol scris de Octavian Stireanu, despre dreptul domnului Basescu - presedinte PDFO - de a vorbi in numele statului, nu in numele poporului. Puteti citi articolul Lui Octavian Stireanu, integral, in continuare.
'Dupa alegerile prezidentiale ne asteapta, in compania actualului presedinte, o cursa lunga de vreo 5 ani, si de aceea este bine sa vedem care e situatia la momentul de start, sa stim de unde am plecat. O recapitulare, la inceput de an si de drum, a cifrelor din aritmetica electorala este necesara, intrucat deja incep manevrele si diversiunile privind legitimitatea puterii actualului presedinte. Domnia sa incepe sa confunde mahmureala bahica cu abureala politica - si lucrurile ar trebui oarecum puse la punct.
De pilda, dupa cum lesne se poate constata, dl Traian Basescu vorbeste deja in numele "poporului" si al "romanilor" ori de cate ori anunta cate o masura sau intentie care ii apartin domniei sale sau camarilei pe care o conduce. De pilda, pune pe seama "vointei poporului" si a "romanilor" intentia de a decima partidele politice (prin arestari in strada, prin recompensarea tradatorilor si inventarea grupului parlamentar al independentilor), de a reduce parlamentul la un fel de Mare Adunare Nationala de tip ceausist, ascultatoare fata de Conducatorul iubit si obedienta la dorintele camarilei acestuia, de a emite o lege care sa consfinteasca partidul-stat PD-L, prin desavarsirea epurarilor politice din administratia de stat, pentru ca apoi, cu clientii PD-L numiti pe functiile eliberate, sa pretinda (idee mai proaspata!) semnarea de catre partidele excluse din administrarea tarii a unui "Pact politic pentru stabilitatea functiilor publice", ocupate, bineinteles, intre timp numai cu pedelisti si udemeristi!
Tot ceea ce ticluieste dl. Basescu este pus pe seama "poporului" si a "romanilor". De aceea, din respect pentru adevar si pentru a arata cum stau lucrurile, este bine pentru istorie si pentru memoria colectiei sa ne intrebam si sa cercetam mai atent raspunsul la intrebarea "Care popor si cati romani?" sunt cei in numele carora vorbeste de fapt dl. Traian Basescu. Aici nu este vorba despre functia constitutionala a presedintelui, de reprezentare, mai ales pe plan extern, a statului roman. Pentru ca, potrivit art. 80 din Constitutie (daca-l mai intereseaza pe dl. Basescu acest document!), presedintele reprezinta statul - nu poporul, nu romanii! Deci prima corectie care se impune in discursul d-lui Basescu este una clara si profund constitutionala: sa spuna ca dumnealui reprezinta statul si ca vorbeste in numele statului, nu al poprului si nici al romanilor!
Poporul este altceva, iar romanii in numele carora si-a arogat dumnealui dreptul de a vorbi sunt si ei altceva! Iar acest "altceva" este dat de rezultatele seci ale scrutinului prezidential, pe care le prezentam in tabelul alaturat.
Ce rezulta din acest tabel? Pai cateva lucruri importante, si anume ca:
1.Traian Basescu a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei.
2.Traian Basescu a castigat datorita voturilor raportate din strainatate, de la sectiile la care, datorita diferentelor de fus orar, a continuat sa se voteze dupa ce, in tara, urnele de vot s-au inchis.
Relativ la voturile aduse din strainatate, precizez ca nu ma refer la voturile puse in urne de venerabilii cetateni romani pe care-i tot tamaiaza dl Basescu si care si-au exercitat acest drept intr-un numar de zece (!) ori mai mare decat la alegerile anticomuniste care l-au propulsat presedinte pe Emil Constantinescu! Ma refer la voturile numarate din urne de baietii care au avut misiune speciala in acest sens. Dictonul cunoscut inca din vremea alegerilor bolsevice, despre "nu conteaza cine voteaza, ci cine numara", a fost pe deplin respectat si in cazul de fata.
Ca lucrurile au stat astfel au confirmat, fara sa vrea, chiar in acea noapte, atat dl Basescu, cat si dl Videanu. Primul declara, atunci cand a furat startul, cu 4-5 minute inainte de ora 21, ca "stia inca de la ora 19 ca a castigat!". Or, acest lucru era imposibil, la ora 19 domnia sa era perdant, pentru ca perdant avea sa fie si la ora 21, cand s-au inchis urnele de pe teritoriul Romaniei. E adevarat ca, la ora 19, cand dl Basescu se dadea sigur castigator (stia dumnealui ce stia!), mai erau 3 ore de vot la Paris, Roma, Viena, Budapesta , 4 ore de vot la Londra si Dublin, si intre 7-11 ore de vot pe coasta estica, respectiv, vestica, a SUA, acolo unde neamul lui Prigoana era pe baricade si pompa din greu voturi spre urne ("m-am implicat puternic!", avea sa marturiseasca juniorul, mai zilele trecute). Deci dl Basescu stia el ce stia cand se dadea castigator la ora 19: atunci, misiunea de lupta din strainatate abia incepea cand urnele din Romania se inchideau!
De altfel, si dl.Videanu s-a "scapat" in acelasi sens , in faimoasa sa convorbire cu Viorica Hrebenciuc de pe la ora 2 noaptea (cand la Chicago mai erau 2 ore de vot, iar la Los Angeles 6!), spunandu-i liderului PSD ca asteapta 50.000 de voturi din strainatate si ca "se pune PSD-ul cu PD-L-ul?!"... De unde stia, oare, dl. Videanu aceasta cifra atat de exacta?! - o intrebare retorica, desigur.
Toate acestea sunt de-acum istorie, dar le-am pus in pagina, cum afirmam mai sus, tocmai din respect pentru adevar si pentru memoria colectiei; si ca sa nu creada dl Basescu et Co., in euforia puterii lor astfel dobandite, ca toti pot fi prostiti sau cumparati pe lumea asta.
Fara putinta de tagada, dl Basescu este si va ramane Presedintele Diferentei de Fus Orar. Pe scurt - PDFO.
Iar "poporul" si "romanii" in numele carora dl PDFO pretinde ca vorbeste se rezuma, cel mult, la cei 5.275.808 votanti. Alti peste 13.000.000 de cetateni - tot romani, tot popor si astia! - nu l-au votat, asta ar trebui sa tina dumnealui minte.
E drept ca, potrivit regulii democratice, cei peste 7,5 milioane care nu s-au prezentat la urne si-au delegat tacit dreptul lor de vot celorlalti care s-au prezentat. Dar asta nu-i da nicicum dreptul d-lui PDFO sa vorbeasca si in numele lor. Domnia sa poate sa vorbeasca in numele statului, pentru ca asa scrie la Constitutie, si, eventual, cel mult in numele alegatorilor sai; nu al poporului, nu al romanilor.'