Emil Boc a anuntat astazi ca PD-L va purta discutii cu toti partenerii, urmand ca la sfarsitul saptamanii sa depuna la Parlament lista guvernului. Premierul desemnat a mai spus astazi ca Romania are urgent nevoie de un guvern care sa dea stabilitatea. De asemenea, Boc a vorbit si de necesitatea adoptarii rapid a unui buget "in coordonatele angajamentelor pe care Romania le are".
Ion Iliescu: Fragilitatea guvernului sta in independenti
Emil Boc i-a multumit sefului statului pentru desemnarea facuta.
"Sunt constient de responsabilitatea imensa ce vine impreuna cu acest mandat. Preiau acest mandat nu pentru a deveni mai popular, ci pentru a face ceea ce trebuie pentru Romania, pentru cei 22 de milioane de romani", a declarat premierul Emil Boc dupa desemnarea sa pentru functia de prim-ministru.
In opinia lui Boc "avem nevoie rapid de un guvern care să dea stabilitatea tarii si sa confere stabilitate guvernului. Avem nevoie ca bugetul de stat pe anul 2010 sa fie asumat de noul guvern si adoptat la inceputul lunii ianuarie in sesiune extrordinara de Parlamentul Romaniei. Bugetul de stat pe 2010 trebuie sa fie adoptat in coordonatele angajamentelor pe care Romania le are, adica un deficit bugetar de 5.9".
Premierul desemnat a avertizat de anul 2010 va fi unul dificil, insa a tinut sa linistească populatia spunand ca "din punct de vedere economic 2010 va fi mai bun decat 2009 pentru ca vom avea creştere economica". Boc a anuntat ca guvernul condus de el trebuie sa puna in practica masuri de sprijinire a mediului de afaceri pentru a pregati relansarea economica si menţinerea locurilor de munca ale romanilor. "Este extrem de important ca prin bugetul pe care il vom supune aprobarii parlamentului , prim masurile de stimulare economica sa producem prosperitate", a spus Boc.
Emil Boc a anuntat ca Romania isi va respecta angajamentele semnate cu Comisia Eurpeana, cu BM si FMI. "In 2009, indiferent de faptul ca au fost campanii electorale sau alegeri prezidentiale, Romania a ramas in acordurile pe care le-a semnat si avem nevoie de adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a Legii reformei sistemului de pensii", a spus Boc.
"Primul semn al austeritatii trebuie sa il dea Guvernul. Numarul de portofolii va fi mai mic decat cel al actualul Guvern. Suntem in negociere cu toate partidele anunsate: PD-L, UDMR minoritati nationale si independenti. Nu am inchis usa celor de la PNL", a mai spus Boc.
Boc a mai spus ca Romania are nevoie de contiuarea proceselor de modernizare a statului si de respectare a vointei romanilor exprimata prin referendum.
"Romanii au votat in proportie covarsitoare la referendum pentru diminuarea numarului de parlamentari si pentru Parlament Unicameral, aceste lucruri trebuie puse in practica de catre parlament pentru a respecta vointa romanilor", a mai spus Emil Boc.