Senatorul PSD Serban Valeca a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Licenta portocalie de amputari en-gros expira", pe care o puteti citi in continuare.
'Vorbeam saptamana trecuta intr-o declaratie politica despre faptul ca actualii guvernanti reduc veniturile romanilor pana la infometare. De asemenea, in cadrul motiunii de cenzura depuse, PSD condamna aruncarea sub limita saraciei a milioane de cetateni romani, a caror disperare este direct proportionala cu dispretul guvernantilor si vorbea despre genocidul social pe care taierea pensiilor si a salariilor il va produce.
Iata ca, din pacate, toate aceste previziuni sumbre s-au dovedit a fi perfect reale mult mai repede decat ne asteptam. Zilele trecute, la Iasi, doua femei in varsta au decis sa isi puna capat zilelor de teama ca vor muri de foame. Batranele, in varsta de 80 si 89 de ani, au fost duse in stare grava la Spitalul Clinic de Urgenta din Iasi dupa ce au inghitit o supradoza de medicamente. Conform purtatorului de cuvant al spitalului, cele doua femei si-au motivat gestul prin lipsa banilor si grija ca nu vor mai avea cu ce sa traiasca.
Stimate colege si stimati colegi, acestea sunt efectele asa-ziselor masuri anticriza pe care si le-au asumat guvernantii si cei care au votat impotriva motiunii de cenzura care ar fi putut opri aplicarea acestor masuri aberante.
Am facut parte dintre senatorii care au considerat ca nu numai critica din opozitie ajuta guvernul sa nu greseasca.
Fiind la randul meu parte a unui guvern acceptat in general drept cel mai competent guvern post revolutionar, este vorba de guvernul PSD din perioada 2000-2004, asadar avand o experienta personala in acest sens, am considerat ca in calitatea sa de reprezentant al Romaniei, deci al tuturor romanilor, Guvernul trebuie sa fie sprijinit si prin propuneri de proiecte care sa ajute la dezvoltarea societatii romanesti, la crearea de locuri de munca si la scaderea costurilor pe care populatia le plateste.
In acest sens, in interventiile mele din Senatul Romaniei:

- Am criticat Guvernul pentru lentoarea si eficienta controlului asupra platoului Marii Negre dar i-am propus o abordare normala de dezvoltare a tehnologiilor de explorare si exploatare a gaz-hidratilor prin institutul romanesc de profil - GEOECOMAR, care are in dotare vasul de cercetare Mare Nigrum - si nu a facut nimic. Aceste masuri erau pentru reducerea dependentei de importul de gaze naturale si implicit scaderea costurilor energiei. In paralel, am aflat zilele trecute ca ucrainenii descopera pe platoul lor rezerve de gaz-hidrati care sa le asigure necesarul de gaz-metan pentru 1500 de ani!

- Am cerut Guvernului sa faca o analiza complexa privind atribuirea contractelor de energie "baietilor destepti" si i-am argumentat ca pretul energiei electrice catre populatie ar putea fi scazut, lucru care ar fi adus atat prim-ministrului personal cat si Guvernului un plus incredere. Totodata, am cerut restructurarea si controlul asupra agentiilor de resort privind reglementarea in domeniul energiei si al resurselor minerale dar Guvernul nu a dorit sa vada faptul ca acestea isi fac de cap atat cu banii romanilor cat si cu resursele tarii.

- Am atras atentia asupra blocajelor majore pe care care le semnalam in absorbtia fondurilor europene si, in acelasi timp, am oferit mai multe masuri de deblocare a accesarii si utilizarii acestor fonduri.

- Am avertizat asupra tendintei mondiale de a se impune la nivel global "valuta de carbon" si am cerut Guvernului sa demareze programe de investitii in domeniul energetic si sa se aplece mai mult asupra problemelor ce privesc viitorul tarii.

-Am informat Guvernul atunci cand in presa internationala au aparut informatii ca la nivelul Uniunii Europene s-ar discuta posibilitatea ca Romania sa fie una dintre tarile in care ar urma sa se depoziteze deseurile radioactive produse in toate tarile Uniunii afectand generatiile viitoare si nu a avut nicio reactie.

- Am solicitat Guvernului sa-si intoarca privirea de la banci si fiscalitate catre economia reala si am propus, printre altele, adoptarea unui mecanism de dependenta prin introducerea unei clauze in contractele colective de ramura la nivel national care sa prevada continuarea acordarii bonurilor valorice numai pentru achizitionarea de produse fabricate in Romania pentru a sustine locurile de munca ale romanilor si productia firmelor romanesti.
Doamnelor si domnilor, acestea reprezinta numai cateva exemple din multele propuneri si sugestii pe care le-am facut Guvernului prin intermediul intrebarilor si interpelarilor pe care le-am adresat atat primului-ministru cat si membrilor guvernului.

Toate insa, au avut acelasi efect: zero! Intotdeauna, observatiile si propunerile mele, facute asa cum am spus cu buna-credinta, au primit raspunsuri in doi peri, care mai de care mai pe langa subiect, ceea ce mi-a demonstrat ca nici nu i-a interesat si, de multe ori, nici nu au inteles ceea ce le-am spus, lucru demonstrat printr-o lipsa totala a performantei economice.
Din pacate, niciodata acest guvern nu a aratat ca ar intentiona sa faca efectiv ceva pentru a scoate tara din criza in care se afla, sa apeleze la institutele de specialitate pentru elaborarea de politici de dezvoltare economica a tarii asa cum ii impune legea. Guvernantii nostri au o idee fixa despre ceea ce inseamna masurile anticriza: micsorarea veniturilor populatiei si probabil, in viitor, introducerea de noi impozite si taxe.
In aceste conditii vreau sa ii spun domnului prim-ministru ca eu nu il mai ajut.
Domnule prim-ministru, am incercat, asa cum am spus, sa fac abstractie de deosebirile politice dintre noi si am incercat sa fiu partenerul dumneavoastra atata timp cat am crezut ca pot ajuta astfel la rezolvarea problemelor grave cu care se confrunta tara si pe care dumneavoastra ati demonstrat ca nu stiti cum trebuie sa le rezolvati.
Daca pana de curand v-am crezut doar(ca sa fiu elegant) mai putin priceput, acum mi-am dat seama ca sunteti si rau-intentionat. Ori, la asa ceva, refuz sa fiu partas cu dumneavoastra.
Nu puteti cere parteneriate la infometarea populatiei. Nu puteti cere parteneriate la aceasta macelarire a veniturilor romanilor si la masurile aberante si anti-romanesti pe care vreti sa le luati. Ati ignorat Parlamentul, partenerii sociali, partidele politice si acum ii ignorati si pe romani.
Doamnelor si domnilor, acest Guvern trebuie sa isi asume dezastrul pe care il produce in Romania. Domnul Boc si ministrii sai trebuie sa stie ca sunt oameni pe care i-au adus la limita disperarii. De asemenea, la fel de vinovati sunt si colegii nostri parlamentari care au votat impotriva motiunii, sustinand aceste masuri anti-romanesti. Numai cu masurile impuse prin asumarea raspunderii guvernului de saptamana trecuta, s-a demonstrat ca nu se rezolva criza economica ci acestea reprezinta eventual precursorul unor viitoare decizii nedrepte cand, cu siguranta, guvernantii vor cere iarasi (pentru a nu stiu cata oara) sacrificii populatiei si de aceea trebuie sa decidem ca licenta portocalie de amputari en-gros expira!'