PD-L a atacat, luni, Regulamentul Senatului la Curtea Constitutionala, solicitand ca inceperea urmaririi penale impotriva ministrilor senatori sa se faca nu cu majoritatea voturilor tuturor senatorilor, ci cu majoritatea celor prezenti la sedinta.
Presedintele democrat-liberal, Emil Boc, a criticat prevederile articolului 150, alineatul 3, din Regulamentul Senatului, care prevede ca cererea de urmarire penala se adopta cu votul majoritatii tuturor senatorilor. El a aratat ca, din totalul de 137 senatori, trebuie sa fie prezenti la sedinta minimum 69 dintre ei, cererea de incepere a urmaririi penale fiind aprobata doar daca toti cei 69 voteaza pentru ea. "Propunerea PD-L este ca cererea de incepere a urmaririi penale sa fie aprobata cu votul majoritatii simple a celor prezenti", a explicat Boc, aratand ca astfel va fi nevoie de doar 35 de voturi pentru incuviintarea cererii de urmarire penala, in conditiile in care cvorumul de sedinta este 69 de senatori.
Emil Boc a precizat ca articolul 76, alineatul 2 din Constitutie prevede ca legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii celor prezenti, astfel ca si cererea de incepere a urmaririi penale trebuie sa se faca tot prin aceasta masura, deci cu 35 de voturi, nu cu 69. "Prin acest demers, dorim sa usuram mecanismul de ridicare a imunitatii si sa facilitam inceperea urmarii penale impotriva senatorilor ministri", a explicat liderul PD-L.
Conform articolului 76, alineatul 2 din Constitutie, "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".