Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a cerut ieri imperativ ca PC si UDMR, "partide care inca fac parte din arcul guvernamental", sa-si respecte angajamentele privind adoptarea Legii Agentiei Nationale de Integritate.
Ministrul PD a explicat ca aceasta lege face parte din "to-do list", adica masurile pe care Romania si le-a asumat in fata Comisiei Europene, in domeniul continuarii luptei impotriva coruptiei. "Dintre toate, cea care inca ramane un subiect important pentru noi este definitivarea angajamentelor in domeniul combaterii coruptiei, si anume Agentia Nationala de Integritate", a adaugat ea.
Anca Boagiu a calificat Legea ANI drept "o lege extrem de importanta, un angajament al nostru, nu ni l-a impus cineva, dar trebuie dus la indeplinire in cel mai scurt timp si in cele mai bune conditii".

Exigente mari pentru partidele coalitiei

Ministrul a insistat ca nu vrea sa critice pe nimeni, dar a subliniat ca trebuie sa existe coerenta intre mesajul politic pe care l-au dat toate partidele politice din Romania si actul politic in sine.
Totusi, Anca Boagiu a precizat ca PC si UDMR, "fata de care exigentele sunt mult mai mari, pentru ca inca fac parte din arcul guvernamental", ar trebui sa se manifeste corespunzator. UDMR "si-a asumat angajamentul fata de vicepresedintele CE, Franco Frattini, sa participe la elaborarea si votarea unei legi care sa aiba ca scop verificarea averilor demnitarilor din Romania", a amintit aceasta. "Acesta este subiectul cel mai sensibil pe care il avem de rezolvat in perioada imediat urmatoare si cred ca partidele politice din Romania, si in mod exceptional UDMR si PC, vor avea capacitatea de a duce la indeplinire acest angajament, datorita rolului pe care il joaca in Parlament si numarului de amendamente pe care le-au propus", a adaugat ministrul democrat.
In opinia sa, aceste partide "au creat ambiguitate in ceea ce priveste consecventa pregatirilor pentru aderare cu declaratiile lor publice si scrise".

Dublul limbaj, exclus

Intrebata de ce conferinta de presa are loc la partid si nu la minister, ea a explicat ca aceasta "vizeaza definitivarea procesului de pregatire care depinde in mod exceptional de actiunea politica", si a subliniat ca nu este acceptabil dublul limbaj si dubla abordare.
"Nu cred ca vreunul dintre partidele politice implicate acum in asa-zisa, o sa folosesc un termen preluat de la dumneavoastra, "macelarire a Legii ANI" isi va asuma responsabilitatea politica a consecintelor pe care un astfel de gest le are", a mai spus ea.
In mod concret, legea trebuie sa-si atinga obiectivul, sa fie "un instrument in lupta impotriva coruptiei". Dupa cum au inceput dezbaterile, impresia este ca "am aratat tuturor o seringa cu un antidot pentru lupta impotriva coruptiei si in Parlament seringa a ramas fara ac", a mai explicat Boagiu.
Intrebata despre declaratiile lui Markó Béla, care a pus in legatura adoptarea Legii ANI cu Legea privind Statutul minoritatilor nationale, Anca Boagiu a amintit ca acesta "a avut si are opiniile sale", dar in ceea ce priveste ANI, are o promisiune facuta in fata oficialilor europeni si si-a exprimat speranta ca nu va da o dovada de dublu limbaj. "A mai existat in Romania un partid cu dublu limbaj, care, din fericire, acum sta undeva pe tusa", a adaugat Boagiu, recomandand partidelor mici sa nu urmeze "exemplele negative".