Biroul executiv al Partidului Conservator Arad a decis miercuri seara ruperea protocolului de colaborare in cadrul Coalitiei de guvernare, dupa ce mai multi alesi locali au trecut de la PC la PD.
Conservatorii aradeni au luat in discutie respectarea protocolului dupa ce in urma cu doua saptamani cinci primari, trei viceprimari si 12 consilieri locali PC au plecat din partid pentru a se inscrie in PD. Liderul local al conservatorilor, deputatul Cornelia Ardelean, spune ca prevederile protocolului nu au fost respectate la nivel local inca de la semnare. "Nu se organizau intalniri ale liderilor celor patru partide din Coalitie pentru a se dezbate problemele locale, desi PC a cerut de nenumarate ori ca aceste intalniri sa aiba loc", a declarat Cornelia Ardelean.
Liderul PC a recunoscut ca nemultumirile au fost amplificate de plecarea din partid a mai multor alesi locali. "Se pare ca avem de-a face cu o campanie de racolare initiata de PD, care care pana zilele trecute a adunat alesi in special de la PSD si PC", sustine Ardelean.
Anularea protocolului a fost decisa de Biroul Executiv cu 12 voturi "pentru" si unul "impotriva". "Din acest moment ne consideram lipsiti de orice obligatii stipulate in protocolul de colaborare la nivel judetean", a adaugat Ardelean.
Liderii judeteni ai PD Arad se declara indiferenti fata de decizia PC Arad.
Presedintele executiv al PD Arad, Gheorghe Falca, care este primarul municipiului Arad, crede ca plecarea conservatorilor nu va avea nici un efect.
"Nu are cu ce sa ne afecteze, intelegerile cu PNL si UDMR raman valabile chiar si fara PC", a spus Falca.
Liderul liberal Ioan Gheorghe Florea s-a declarat surprins de decizia PC, spunand ca nu avea cunostinta despre nemultumirile acestora.
Spre deosebire de democrati si liberali, presedintele UDMR Arad spune ca decizia PC "este de inteles".
"Noi avem de mult aceleasi nemultumiri legate de faptul ca protocolul nu a functionat niciodata in Arad. Aveam doar o intelegere verbala, in timp ce noi am cerut in repetate randuri sa semnam un protocol care sa stipuleze actiunile pe care le vom avea in urmatorii ani si sustinerea reciproca a unor proiecte in judet. Nu s-a vrut, iar intalniri periodice nu au existat. Noi consideram ca nici nu avem un protocol", a declarat deputatul Kiraly Andras, presedintele UDMR Arad.