Premierul francez Francois Fillon s-a deplasat ieri dimineata la Palatul Elysee pentru a discuta cu presedintele Nicolas Sarkozy despre o remaniere guvernamentala, dupa infrangerea formatiunilor de dreapta in alegerile regionale. Premierul declarase anterior ca isi va asuma "partea sa de responsabilitate" dupa ce victoria stangii a fost confirmata in al doilea tur de scrutin. Insa principalul consilier al presedintelui, Claude Guéant, a declarat deja ca Fillon nu isi va da demisia, precizand ca schimbarile in echipa sa guvernamentala vor fi limitate. Potrivit lui Claude Gueant, presedintele este hotarat "asculte" mesajul transmis de francezi, urmand sa discute cu Fillon despre o remaniere tehnica a Guvernului.

Socialistii si aliatii lor ecologisti au obtinut 54,12% in alegerile regionale, iar dreapta doar 35,53%. Frontul National, partidul de extrema-dreapta condus de Jean-Marie Le Pen, a inregistrat un scor de peste 9%, confirmand revenirea pe scena politica.



Rata de absenteism a fost de aproximativ 49% duminica in cel de-al doilea tur al alegerilor regionale, conform institutelor de sondare, fata de 53% in urma cu o saptamana, in primul tur. Temeri legate de chestiuni privitoare la siguranta locurilor de munca, de imigratie si securitate au alimentat atacurile impotriva lui Sarkozy.