Plenul Senatului a aprobat ieri cu 81 de voturi "pentru", niciunul impotriva si trei abtineri proiectul de lege privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
Noul text legislativ spune ca sursele de finantare a activitatii unui partid sunt cotizatiile membrilor de partid, donatiile si legatele, veniturile provenite din activitati proprii, subventii de la bugetul de stat. Unul dintre amendamente prevede ca suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid nu poate depasi 48 de salarii minime brute pe tara, majorandu-se astfel limita prevazuta initial, de 12 salarii. Senatorii au propus si ajustarea sumei prevazute in proiectul Guvernului la capitolul donatii, astfel incat "donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200 (in loc de 250, cat era prevazut initial) de salarii de baza minime brute pe tara". S-a propus in schimb mentinerea prevederii din proiect referitoare la donatiile primite de la o persoana juridica, aceasta putand fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara pe an.

Bani mai multi pentru campanii electorale

Proiectul de lege mai prevede interzicerea folosirii resurselor financiare, umane si tehnice apartinand institutiilor publice, regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale sau bancare la care statul este actionar pentru sprijinirea activitatii partidelor politice.
De asemenea, este interzis ca partidele sa accepte donatii cu titlu gratuit de la categoriile de institutii mentionate. Senatorii au acceptat si un amendament potrivit caruia, in cazul aliantelor politice, subventia se va imparti, potrivit intelegerii, intre membrii aliantei respective sau, in lipsa unei intelegeri, dupa numarul de mandate obtinute. Astfel, pentru candidatul la Senat sau la Camera Deputatilor, o formatiune politica poate cheltui pana la 350 de salarii de baza minime. Suma a fost majorata de la 150 de salarii minime brute.
Pentru promovarea unui candidat la postul de reprezentant al Romaniei in Parlamentul European se pot cheltui maximum 2.500 de salarii de baza minime pe tara. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, care are competenta decizionala.