Social-democratii sint convinsi ca presedintele Traian Basescu va fi suspendat azi din cauza votului parlamentarilor. Pesedistii mai cred si ca cei care l-au trimis pe "marinar" la Cotroceni, adica cei care nu l-au votat pe Adrian Nastase, premierul termopanelor, ar trebui sa nu mai ridice ochii din pamint. Si, desi fac astfel de declaratii, social-democratii declara ca ceea ce se va intimpla in Parlament demonstreaza ca in tara noastra democratia functioneaza.

"Basescu a incalcat prevederile constitutionale inca de la inceputul mandatului sau. Spre exemplu presedintele a propus premierul fara sa se consulte cu liderii grupurilor parlamentare. Ceea ce a facut Traian Basescu pina acum este neconstitutional. Cred ca majoritatea romanilor, ma refer la cei 51% care l-au votat pe Basescu, ar trebui sa plece capul. Acestor oameni ar trebui sa le fie rusine ca au fost pacaliti", a declarat ieri consilierul local PSD Lucretia Rosca. Reprezentantul Partidului Social Democrat mai crede si ca scandalul de pe scena politica a aparut pentru ca Romania nu are o scoala de presedinti.

PSD e hotarit, PNL merge la plesneala

Social-democratul George Cubasa a anuntat ieri ca, daca Basescu va demisiona dupa o eventuala suspendare, majoritatea parlamentara va elabora si vota in mare viteza un act normativ care sa interzica presedintilor demisionari sa mai candideze pentru un alt mandat. "Atunci vom vedea daca Traian Basescu se va mai grabi sa demisioneze", a precizat Cubasa.

Si liberalii din orasul nostru cred ca presedintele trebuie suspendat. Consilierul judetean PNL Tania Bogdan a precizat ieri in acest sens ca "cine nu discuta in politica si refuza comunicarea ajunge la suspendare". "Eu, personal, cred ca Basescu trebuie suspendat. In ceea ce priveste pozitia pe care partidul o va avea joi in Parlament, trebuie spus ca majoritatea membrilor este pentru suspendare. Fiecare va vota dupa cum va crede ca e mai bine", a spus ieri Tania Bogdan.

"Daca as fi presedinte pentru o zi"

Tania Bogdan a mai precizat ieri ca sint sanse ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sa refuze sa preia functia de presedinte interimar si, astfel, e posibil ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa fie cel care va ocupa fotoliul de presedinte timp de trei luni, pina la organizarea de alegeri prezidentiale anticipate.

Si pesedistii spun ca nu este exclus ca Vacaroiu sa-l lase pe Olteanu sa fie presedinte interimar. "Daca si Bogdan Olteanu va refuza functia, fotoliul va fi luat de Calin Popescu Tariceanu. Cred ca premierul isi face cruce cu doua miini pentru a deveni presedinte", a completat George Cubasa.

"Liga pentru presedinte" il apara pe Basescu

Presedintele Ligii, George Codreanu, sustine ca aparatorii vechiului sistem se folosesc de orice arme pentru a-l face pe Basescu sa taca. "Drumul lung si anevoios al democratiei romanesti devine din ce in ce mai frustrant pentru milioane de romani, care nu vor altceva decit sa traiasca demn in propria tara", a declarat Codreanu.

Liderul "Ligii pentru presedinte" mai crede si ca, atunci cind "anumite organizatii politice sau de alta natura incearca sa reduca la tacere un presedinte de stat, ales in mod direct de popor, exista riscul ca intreaga natiune sa fie redusa la tacere. Si tocmai din acest motiv foarte multe asociatii nonguvernamentale au luat decizia de a iesi in apararea lui Basescu".

Unul dintre cele mai importante momente ale istoriei postcomuniste a Romaniei are loc astazi. Pentru prima data in 17 ani de democratie presedintele statului se afla in pericolul de a ramine fara scaunul pe care a fost trimis de electorat. Si, ca si cum rusinea nu era suficient de mare, unii oameni politici din orasul nostru sint de parere ca cei care l-au votat pe Basescu trebuie sa mearga cu capul in pamint.