Biroul Permanent National (BPN) al PD a decis ieri ca parlamentarii democrati care vor absenta incepand de azi la sedintele Parlamentului pentru dezbaterea bugetului vor fi sanctionati cu retragerea sprijinului politic. In cazul unor absente repetate, sanctiunea va fi excluderea din partid. Singurii care vor fi exceptati de la aceste sanctiuni sunt Vasile Blaga si Anca Boagiu.
Emil Boc, presedintele democratilor, a declarat ca retragerea sprijinului politic inseamna pierderea functiilor detinute in numele PD in conducerea Camerelor parlamentare, precum si a celor de conducere din cadrul partidului. El a mai spus ca nu va fi luata in considerare nici un fel de scutire medicala, cu exceptia internarilor.
Conducerea PD a decis tot ieri sa solicite tuturor partenerilor de Coalitie sa abordeze la fel de responsabil tema adoptarii Bugetului de stat, fiind cel mai important examen politic pentru Coalitie, dupa votul de investitura al Guvernului.
Presedintele PD a mai spus ca si euroobservatorii democrati vor ramane in tara pentru a sustine in Parlament bugetul pe 2006.
Intrebat de ce nu au fost sanctionati in acest fel parlamentarii democrati care au absentat saptamanile trecute, Boc a raspuns ca nu a existat o decizie a BPN in acest sens. Pe de alta parte, liderul PD s-a declarat multumit „pe ansamblu“ de activitatea parlamentarilor democrati in actuala legislatura. (I.N.)