Deputatii alesi in urma alegerilor din 28 noiembrie au depus ieri juramantul de credinta fata de tara si de popor intr-o prima sedinta solemna. Fiecare deputat a citit juramantul, a semnat si i-a inmanat documentul presedintelui de sedinta, Aurel Vainer, decanul de varsta al deputatilor. Din 332 de deputati alesi, 324 isi inregistrasera prezenta ieri-dimineata, opt fiind absenti. Depunerea juramantului s-a prelungit destul de mult, astfel ca alegerea presedintelui Camerei, a vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor s-a amanat, in urma unei intalniri a liderilor de grupuri parlamentare, dupa ora 17.30.

Timpul lui Iliescu a expirat!

In timpul depunerii juramantului, liderii grupurilor parlamentare ale PNL si PD din Camera Deputatilor, Calin Popescu-Tariceanu si Cozmin Gusa, ii solicitasera decanului de varsta Aurel Vainer, printr-o adresa oficiala, sa ia masurile necesare, impreuna cu presedintele de varsta al Senatului, Radu Campeanu, pentru ca Traian Basescu sa depuna juramantul prevazut la art. 82, alin. 2 din Constitutie, in calitate de presedinte al Romaniei, in cursul zilei de ieri.
Grupurile parlamentare PNL si PD au sustinut ca mandatul actualului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, expira ieri si nu putea fi prelungit, potrivit art. 83, alineatele 1 si 3, coroborate cu articolul 155, alin. 3 din Constitutie. Pe de alta parte, deputatul PSD Valer Dorneanu declarase ca presedintele ales al tarii trebuie sa depuna juramantul in fata Parlamentului legal constituit, adica dupa stabilirea Biroului Permanent. In opinia lui Dorneanu, Legislativul nu poate fi convocat in sedinta comuna de catre presedintii de varsta ale celor doua Camere. In final, s-a optat pentru varianta depunerii juramantului de catre presedintele Traian Basescu seara tarziu, la ora 21.00.

Senatorii au jurat credinta fata de tara

Senatorii alesi ai noului Parlament au depus si ei ieri juramantul de credinta. Aceasta ultima ceremonie marcheaza inceperea activitatii oficiale a acestei Camere alese in urma scrutinului din 28 noiembrie.
Sedinta solemna din Senat a inceput prin intonarea Imnului national si a continuat cu rostirea individuala a juramantului. Cei 137 de senatori au citit textul oficial, jurand sa respecte Constitutia si legile tarii. Dupa citirea juramantului, fiecare senator l-a semnat si l-a depus presedintelui Senatului.
Unii dintre noii alesi au fost vizibil emotionati. Corina Cretu, PSD, si-a inceput juramantul uitand sa puna mana pe Constitutie si pe Biblie, asa cum cerea Regulamentul. Fostul consilier prezidential s-a corectat imediat si a terminat cu bine depunerea juramantului.
Ion Iliescu a rostit si el textul oficial. Numai ca, ajungand la final, la fraza “Asa sa-mi ajute Dumnezeu“, fostul presedinte al tarii a facut un gest brusc din cauza caruia nu s-a mai auzit bine in microfon sfarsitul juramantului.