Deputatii din Comisia juridica au adoptat un amendament la Legea referendumului, conform caruia daca se stabileste organizarea unui referendum national in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amana automat.
Amendamentul a fost propus de catre deputatul PSD Eugen Nicolicea, iar presedintele Comisiei judirice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon (PC), a declarat ca decizia membrilor comisiei de a accepta amendamentul lui Nicolicea este "chibzuita". "Intai a fost ideea de a nu se putea organiza alegeri simultam cu organizarea unui referendum. Propunerea care a fost votata se refera la faptul ca, daca se organizeaza referendum simultan cu alegerile, acestea din urma se amana automat. Practic, se obtine acelasi rezultat. Oricum, sunt prea multe razboaie juridice in acest domeniu al referendumului. Pana la urma, trebuie sa separam apa de uscat", a declarat Andon.
Presedintele Traian Basescu a avertizat Parlamentul ca, daca Legea privind votul uninominal nu va fi adoptata pana la 25 octombrie, va convoca referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, programate in 25 noiembrie.