Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, a semnat, luni, cererea de suspendare a pensiei militare si a returnat la bugetul de stat suma de 924.017.462 lei vechi, in conformitate cu prevederile ordonantei de urgenta din 30 decembrie 2008. "Suma reprezinta ajutorul acordat la trecerea in rezerva, de care a beneficiat, in baza Legii 138 din 1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii, cu modificarile si completarile ulterioare", informeaza, luni, institutia condusa de Gabriel Oprea.
Sursa citata mai precizeaza ca Oprea a promis ca isi va dona integral indemnizatia de ministru catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Ilfov, "asa cum a procedat, de altfel, si cu indemnizatia de deputat, in ultima parte a anului 2008".
Persoanele care au primit plati compensatorii la momentul iesirii la pensie si doresc sa lucreze in continuare in sistemul public vor fi obligate sa restituite suma aferenta acestor compensatii in termen de 30 zile de la angajare, conform unei decizii luate in sedinta de martea trecuta a Guvernului.
Premierul Emil Boc a aratat, dupa sedinta, ca in aceasta situatie se afla in principal persoane incadrate in structurile ministerelor Apararii, Internelor si Justitiei.
El a exemplificat prin faptul ca la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor lucreaza, la nivel central, aproximativ 350 de persoane iesite la pensie si care au beneficiat la momentul retragerii din functia publica de plati compensatorii de circa un miliard lei vechi. "Primul care a sutinut aceasta masura a fost ministrul Oprea, cel care este in situatia de a returna aproximativ un miliard de lei, fiind beneficiar al unor compensatii. A fost primul care a sustinut aceasta masura si a declarat ca in 5 ianuarie depune banii la casierie, pentru a face dovada respectarii acestei decizii pe care Guvernul a luat-o. Este o masura care vizeaza un efect curativ al sistemului, de a pune ordine si a stabili foarte clar cine si cum castiga in sistemul nostru public, pentru ca principala noastra preocupare este sa gestionam cat mai bine banul public", a spus atunci premierul.