Intr-un interviu acordat Agentiei Agerpres, presedintele PSD, Victor Ponta, promite o schimbare de imagine a PSD si afirma ca revenirea la putere a social-democratilor va insemna un nou proiect social si economic in care cota diferentiata va fi un punct esential. Pentru PSD, cel mai important obiectiv este patrarea locurilor de munca. Social-democratii nu cred in concedieri colective si masive.
Victor Ponta se refera si la colaborarea cu celelalte partide politice, excluzand orice viitoare alianta cu PD-L, atat timp cat se va afla la conducerea acestei formatiuni politice. Colaborarea cu PNL este necesara pentru a salva democratia de caracatita pedelista.
In continuare, puteti citi textul integral al interviului.


- Cum vedeti alianta PSD+PC pana la alegeri?
- Sunt foarte consecvent. Ne intelegem bine in Parlament, ati vazut la Colegiul 19 nu am pus candidat, ei la randul lor au fost foarte corecti nu au pus candidat la Ramnicu Valcea. O sa vedem, poate nici la Baia Mare nu o sa puna (in perspectiva alegerilor locale anticipate, ca urmare a arestarii primarului Cristian Anghel. E greu in opozitie, poate si pentru noi, poate si pentru Partidul Conservator si ne batem cu puterea. In rest, ei au ideologia lor, noi pe a noastra, ei vor sa merga singuri la alegerile locale si-i inteleg, tocmai ca sa-si verifice pana la urma puterea electorala. Important e ca suntem impreuna si trebuie sa ne aliem de cate ori e vorba de lucruri fundamentale.

- Va mai ganditi la o rediscutare a Protocolului de colaborare cu PC pana la primele alegeri?
- Stiu ca e decizia lor de a merge singuri la alegerile locale, mai sunt doi ani pana atunci. Nu mi pare nimic anormal!

- Cum va fi de acum inainte colaborarea cu PNL?
- Cum a fost si pana acum. Nici n-a fost nevoie sa discutam sau sa stabilim ceva, ne-am sustinut motiunile reciproc, ne-am batut impreuna - cum a fost la Legea Functionarului Public si, slava Domnului, ca am reusit macar la Curtea Constitutionala sa castigam. Pana la urma, ei sunt adversarii nostri ideologici si trebuie sa ramana asa, dar si ei si noi suntem partide care cred in democratie. Iar acum e vorba de a salva democratia de caracatita asta pedelista.

- Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat in urma cu cateva zile ca ar putea lua in calcul o variata de guvernare cu PD-L, daca Emil Boc nu ar mai fi prim-ministru. PSD s-a gandit la o astfel de posibilitate?
- Noi nu luam in calcul o astfel de guvernare. Pana la urma ei sunt de dreapta, partide de dreapta, pot sa discute. Inteleg ca sunt, si unii si altii, de acord cu cota unica, cu scoaterea statului din economie. Pentru noi este exclusa o asemenea varianta. Am facut o data o greseala cu PD-L.

- Excludeti orice fel de colaborare si parlamentara, si electorala, si guvernamentala cu PD-L?
- Din punctul meu de vedere, da. Cel putin eu, ca presedinte al PSD, exclud. Pentru mine, sa repet greseala din 2009, mi s-ar parea absolut inacceptabil.

- Care este situatia datoriilor in PSD? Se vor lua masuri in sensul acoperirii lor?
- S-au luat deja masuri in sensul in care am taiat la sange tot, cu sprijinul secretarului general, in asa fel incat dupa 20 februarie nu am mai acumulat datorii. Macar nu folosim nici un leu mai mult decat avem. Despre cele dinainte, in primul rand trebuie sa stim exact care sunt aceste datorii, auditul este in curs si dupa aceea, prin mijloace legale, care inseamna cotizatii, donatii o sa incercam sa le rezolvam.

- Ce ne puteti spune despre proiectul unui nou Cod Fiscal pe care il pregateste PSD. Care sunt principalele puncte?
- Impozitarea diferentiata e punctul numarul unu. Mai sunt multe altele si o sa le prezentam detaliat. Dar, din punctul nostru de vedere, si ideologic si necesar pentru Romania in acest moment este impozitarea diferentiata, pentru ca asta inseamna o repartizare mai corecta si a costurilor crizei si a beneficiilor. Pana la urma, cat a fost boom economic au beneficiat putini. Acum cand este criza platesc cei multi. Este absolut incorect. Cred ca un partid de stanga trebuie sa se bata pentru lucrul acesta, iar legenda ca numai cota unica duce la crestere economica s-a dovedit neadevarata. In 2000-2004 a fost cota diferentiata si am avut o uriasa crestere economica si, iata, de cand este Boc, cu toata cota lui unica avem cea mai mare cadere economica de la Ciorbea (fostul premier Victor Ciorbea, 1996-1998, n.r.) incoace.

- Sa ne asteptam in aceasta legislatura la prezentarea acestui proiect de Cod fiscal?
- Nu cred, nu stiu daca vom avea noi majoritatea, dar sa va asteptati ca PSD, cand va reveni la guvernare, va veni cu un nou proiect social si economic in care cota diferentiata va fi un punct esential.

- Va mai ganditi si la alte proiecte legislative pe care sa le propuneti in viitorul apropiat?
- Sigur ca da. Am spus ca pentru noi orice masura legislativa si guvernamentala nu mai trebuie indreptata spre suma investitiei sau spre facilitati fiscale, ci numai si numai catre locuri de munca. Pentru noi, cel mai important lucru este un loc de munca. In al doilea rand, nu credem in concedieri colective si masive. Credem ca intr-o perioada de criza, sa treci o persoana activa, chiar daca lucreaza in zona bugetara, in randul somerilor inseamna ca statul plateste mai multi bani si distrugi psihic si profesional acea persoana. Sunt cateva lucruri la care PSD, stanga autentica a Romaniei, tine foarte mult.

- Cum decurg intalnirile cu organizatiile din tara? Cum va fi reorganizarea acestora?
- Cred ca am fost deocamdata in 12-14 organizatii. Merg in fiecare zi. 2010 este anul reorganizarii partidului, iar anul 2011 va fi cel al ofertei noastre de un nou model social si economic si de candidati, persoane, pentru primari, consilii judetene si inclusiv parlamentari. In 2012 este batalia...

- Sunt cateva nume din PSD care se regasesc in Dosarul Voicu. Va ganditi la vreo masura in privinta acestora?
- Principiul pentru mine e mai important decat numele persoanei. Eu am stabilit ca atunci cand e vorba de abuzuri suntem solidari cu colegii nostri, nu-i lasam singuri in fata unor abuzuri evidente, cand este vorba insa de cauze judiciare cum a fost in cazul domnului Voicu (senatorul Catalin Voicu, n.r.) trebuie sa decida judecatorii. Partidul nu se face scut pentru orice fel de fapte si pentru orice fel de situatii. Cat timp aplicam principiul, cred ca toata lumea il va accepta si asa este mai bine si pentru partid si pentru fiecare dintre noi.