Mihai Gotiu (foto) scrie un articol pe VoxPublica intitulat "Fabulos! Boc chiar nu demisioneaza!", pe care il puteti citi in continuare.
'Pentru o ora, poate doua, am sperat ca pus fata in fata cu masura reala a propriei incompetente, relevata astazi de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Emil Boc va recurge la singurul gest de normalitate care ar mai fi lasat o speranta Romaniei: isi va prezenta demisia. Era (este, de fapt, in continuare), macar in ceasul al 25-lea, un gest care ar fi demonstrat o minima responsabilitate pentru situatia din Romania.
Euro a luat-o razna, bursa a cazut, mediul de afaceri s-a blocat si, asa cum atentioneaza deja Theodor Stolojan, noua transa de la FMI va fi amanata pana cand Guvernul va prezenta un supliment la memorandum cu solutii noi.
In aceste conditii, nu inteleg de ce acest supliment nu poate fi prezentat de un nou Guvern format fie de PD-L, fie de opozitie, fie din tehnocrati sau, imi permit si maximul de spreanta, fie de o coalitie parlamentara larg majoritara.
Atentie: un nou Guvern nu inseamna alegeri anticipate, asa cum incearca unii sa dea de inteles, iar investirea lui poate fi mai scurta decat cele doua luni (dupa un an si jumatate de ignorare a situatiei reale) de care a avut nevoie Guvernul Boc pentru a promova niste masuri neconstitutionale.
Pentru ca, dincolo de incompetenta, actualul Guvern este si imoral, si ilegal.
Imoral pentru ca nu se mai bucura de nicio incredere (nici populara, nici parlamentara si nici macar in propriul partid).
Ilegal, pentru ca (din nou atentie): Guvernul Boc si-a asumat raspunderea politica pentru aceste masuri! Iar aceste masuri (pentru care raspunderea politica a fost angajata la pachet, nu pe bucati) au cazut!
Oficial, Guvernul Boc a fost declarat in mod constitutional incapabil!
Ce va urma.
Unii zic majorari de taxe (ceea ce ingroapa orice minima speranta de redresare economica).
PSD ameninta cu o noua motiune de cenzura (care va avea sanse mult mai mici sa treaca decat prima motiune, lipsita fiind de principalul motor si principala justificare a primei motiuni - taierile din pensii).
Adica haos. Și harababura. Jungla. Scapa cine poate. Sau cine mai poate.
Faptul ca, in continuare, Boc se incapataneaza sa ramana prim-ministru nu este decat o ultima dovada (pentru cei care mai aveau nevoie de ea) ca scopul actualului Guvern nu este de a scoate tara din criza ci, pur si simplu, de a ramane la putere.'
N.Red. Articolul este in general corect cu o exceptie: o noua motiune de cenzura are mari sanse de reusita tocmai datorita situatiei survenite prin verdictul Curtii Constitutionale: un guvern care loveste in populatia tarii incalcand Constitutia trebuie inlocuit. Cat mai repede, atat mai bine.