In toamna anului trecut a fost exclus din partid, dupa ce si-a anuntat sustinerea pentru candidatura lui Sorin Oprescu la presedintie. A facut-o acuzand stilul de conducere a lui Mircea Geoana, unul care ar duce partidul spre dezastru. Chiar daca e pe punctul de a infiinta un alt partid de stanga, Octav Cozmanca continua sa sufere alaturi de PSD si vorbeste de ziua in care Comitetul Executiv al social-democratilor stabileste data congresului, despre disolutia formatiuni.
"Sunt surprins de evolutiile din interior, de batalia care se inteteste si care nu aduce nimic bun. Cred ca indiferent de cine va fi ales, nu va fi bine. Oricare ar fi, ceilalti nu vor accepta prea usor rezultatul. Nu sunt multi care sa faca echipa acolo, oricum partidul mi se pare in disolutie", spune Octav Cozmanca.
- Si Nastase nu poate aduce linistea?
- Dansul are mai are niste probleme, are dosare care nu sunt inca clarificate, l-a atacat Geoana atunci cand i-a spus sa stea pe margine, mai vine si ala cu campania pe care l-a anuntat Kovesi.... Desi dintre toti e cel mai capabil, cel mai valoros. Dar unora din teritoriu le e frica de el, ca vine si ii pune la treaba.
- Si Diaconescu?
- Cristi e un baiat cuminte, istet, dar nu are suficienta forta de a se impune, nu e suficient de ferm.
- In varianta in care acest tandem se impune in partid, daca revine Nastase, ati putea reveni?
- Nu ma intorc. Eu am mai spus-o. Sunt un om de cuvant. Sigur ca imi pare rau de partid, am pus umarul la crearea lui, am fost si in FSN, l-a vazut apoi cum se rupe, ii stiu toata evolutia, am luat parte la ea, ma doare sufletul, dar nici nu pot sa ma intorc in mocirla lui Geoana si a unor lideri care nu urmaresc decat sa le fie lor bine din punct de vedere material. Pai ce-si doresc unii? Functii politice care stim ce aduc cu ele.
- Hrebenciuc si Vanghelie ar trebui sa mai fie in conducerea PSD? Au fost alaturi de Geoana in campanie....
- Trebuie sa facem o diferenta intre cei doi. Hrebenciuc e prea istet, chiar prea istet pentru cei cu care lucreaza. Astalalt se arunca din prima, e un tip superficial. Nu se poate pune egalitate intre cei doi. Daca domnul Vanghelie ajunge unul din primii doi-trei oameni in partid, daca fac si gestul asta e cu atat mai rau pentru partid.