Puterea.ro informeaza: "Gabriel Oprea a amenintat-o pe Roberta Anastase. Se negociaza conducerea Camerei Deputatilor si Senatului".
Oamenii din partidul generalului-ministru Gabriel Oprea vor sa ocupe functii din viitoarea sesiune legislativa in conducerile Camerei Deputatilor si Senatului si sa obtina presedintia a cel putin doua comisii din forul legislativ. Pretentiile au fost comunicate Robertei Anastase de Gabriel Oprea, dupa ce Curtea Constitutionala a dat unda verde formarii acestui nou grup parlamentar. Din acest motiv, vor fi renegociate toate functiile din conducerea Parlamentului si a Comisiilor de specialitate.
Partidele de la Putere vor sa-si asigure majoritatea in Birourile Permanente de la Camera Deputatilor si Senat prin introducerea cate unui membru in acest for de la grupul parlamentar al independentilor. Totodata, oamenii din partidul generalului Oprea solicita sa fie numit cate un parlamentar de la UNPR si in functia de presedinte al unei Comisii de specialitate din Camera Deputatilor si Senat. In consecinta, toate functiile din cele doua Camere ale Parlamentului urmeaza sa fie negociate incepand din viitoarea sesiune legislativa. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat pentru "Puterea" ca, dupa decizia Curtii Constitutionale care a dat unda verde constituirii grupului parlamentar al independentilor, toate functiile urmeaza sa fie renegociate. Surse parlamentare ne-au dezvaluit ca situatia nu poate fi evitata si ca lucrurile au fost transate intr-o sedinta a Biroului Permanent, cand ministrul Gabriel Oprea i-a cerut pe un ton imperativ presedintei Camerei Deputatilor sa rezolve probleme. "Trebuie sa imi faci loc pentru un om in Biroul Permanent. Nu stam la discutii", i-a transmis presedintele executiv al UNPR partenerei sale din Coalitia de guvernare. Vicepresedintele UNPR, Eugen Nicolicea, a explicat momentul, sustinand ca poate ii dadea un "citat din deciziile Curtii Constitutionale".

UNPR vrea paritate cu UDMR la Senat

Pretentiile celor de la UNPR nu se rezuma doar pentru Camera Deputatilor, ci si pentru Senat. "La Senat, grupul parlamentarilor independenti sta mai bine, deoarece are o pondere de 7%. Grupul de la Senat este similar ca marime cu UDMR, deci ceea ce are UDMR ar trebui conform algoritmului si pentru noi. La Camera Deputatilor grupul este similar cu cel al minoritatilor nationale. Per ansamblu cei care pierd o functie sunt de la Opozitie, UDMR si PDL nu au nici un fel de pierdere. Pentru ca unii nu au vrut sa creada sapte decizii ale Curtii Constitutionale, aici a fost ori prostie, ori rea-vointa, a mai urmat o decizie, iar acum vor pierde mai mult. Daca in plen raportul este in favoarea Puterii, in Biroul Permanent trebuie sa fie acelasi lucru. Raportul va fi de 7 la 6, de data aceasta in favoarea puterii", ne-a declarat Nicolicea. In acest moment, la Senat, UDMR conduce Comisia pentru Drepturile Omului si Minoritati prin Gyorgy Frunda. In consecinta, grupul parlamentar UNPR de la Senat doreste sa detina presedintia unei Comisii din aceasta Camera a Parlamentului. In Biroul Permanent de la Senat, UDMR are o functie de chestor. La Camera Deputatilor, ponderea grupului parlamentarilor independenti le-ar da dreptul la o functie de chestor sau secretar. "Conform negocierii poate fi orice functie, dar, conform ponderii avem dreptul la cea de chestor sau secretar. Conform ponderii din Parlament avem dreptul si la cel putin o presedintie de Comisie si mai multe functii de vicepresedinte", a adaugat uneperistul. El a precizat ca deciziile Curtii Constitutionale nu puteau ramane fara consecinte in planul de ordin politic si organizatoric din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si din Comisiile de Specialitate.

Gaselnita cu grupul PC

Pentru a contrabalansa raportul de forte din Biroul Permanent, Opozitia pune la cale formarea grupurilor parlamentare ale PC, atat la Camera, cat si la Senat. Dupa aparitia acestora, conservatorii vor solicita dupa modelul UNPR, locuri in Biroul Permanent si in Comisiile de specialitate. Liberalii si social-democratii sunt de acord sa cedeze un numar de parlamentari pentru ca PC sa-si realizeze din viitoarea sesiune legislativa grupuri independente.