AGERPRES: Legea asistentei sociale ar putea primi un vot in Senat lunea viitoare
In timpul dezbaterilor pe marginea acestui subiect, senatorii din opozitie au sustinut ca forma actuala a proiectului de lege ar putea fi imbunatatita daca proiectul ar fi retrimis la Comisia de specialitate pentru un raport suplimentar, insa, propunerea formulata in acest sens de senatorul PSD, Dan Sova, a fost respinsa cu 51 de voturi pentru si 56 de voturi impotriva. "Doamna ministru Sulfina Barbu este intr-o situatie delicata - trebuie sa sustina un proiect de lege avansat de domnul Sebastian Lazaroiu, care a fost ministru atat de putin timp, insa a lasat o mostenire atat de grea, inclusiv acest proiect de lege. (...) Consideram oportuna retrimiterea proiectului la comisia de specialitate", a spus acesta.
De asemenea, viceliderul grupului parlamentar al PSD din Senat Alexandru Cordos a subliniat ca PSD nu poate vota un proiect de lege care "nu raspunde exigentelor unei legi-cadru", asa cum este cazul legii asistentei sociale, care urmeaza sa modifice alte 15 legi. "Grupul parlamentar al PSD nu va vota o astfel de lege. Ea trebuie imbunatatita. Cu toata responsabilitatea trebuie sa oferim romanilor o lege dreapta, care sa ajunga la cei care au nevoie de servicii sociale si nu o lege care sa arunce toata povara cheltuielilor pe umerii primarilor. De aici ar fi numai un pas pana sa ajungem ca cei de la putere sa acorde, dupa bunul plac, banii necesari autoritatilor locale", a spus acesta.
Si senatorul PNL Minerva Boitan si-a manifestat ingrijorarea privind posibilitatea ca fondurile necesare autoritatilor locale pentru a asigura asistenta sociala celor care solicita ar putea fi repartizate "dupa amprenta coloristic politica a primarilor". Minerva Boitan a precizat ca, in opinia sa, asistenta sociala trebuie axata pe nevoia unor astfel de servicii si nu pe bugetul disponibil. "E foarte bine ca domnii primari si consilieri sa se implice in problemele cetatenilor, insa nu le putem cere peste noapte sa faca centre speciale, rapoarte, etc. Sper ca prin legea speciala vom face ca bugetul sa fie alcatuit dupa nevoi si nu dupa amprenta coloristic politica a primarilor", a spus Boitan.
Senatorul liberal a criticat si anumite aspecte din lege, cum ar fi reducerea cu 0,8% din PIB a cheltuielilor pentru asistenta sociala. "Acest proiect de lege este partitura romaneasca a asistentei sociale de tip european. Fostul ministru spunea ca prin acest proiect de lege se doreste scaderea dependentei indivizilor fata de stat, insa putem realiza acest lucru numai daca avem programe nationale de recuperare si de insertie si reinsertie sociala. De asemenea, spunea ca trebuie sa crestem prestatiile sociale, insa acestea se fac pe bani. In conditiile in care trebuie sa reducem cheltuielile cu 0,8% din PIB cu ce vor fi platiti asistentii sociali?", a intrebat retoric aceasta.
La solicitarea acesteia, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a prezentat in plenul Senatului o serie de cifre privind numarul de beneficiari ai serviciilor de asistenta sociala, precizand ca ministerul pe care il conduce aloca 14 miliarde de lei pe an (3,8 miliarde de euro) acestor servicii. "In ce priveste cifrele, va vom comunica in cel mai scurt timp toate datele, insa la acest moment va pot spune ca avem 640.000 de beneficiari cu handicap, 330.000 pentru incalzire, pentru cresterea copilului - 200.000 si 221.000 pentru venitul minim garantat. In ce priveste alocatiile copiilor, vorbim de patru milioane de beneficiari", a explicat ministrul.
De asemenea, ministrul Muncii a incurajat adoptarea legii si votarea favorabila a raportului intocmit de comisia de specialitate, adaugand ca ministerul este de acord cu toate amendamentele aduse legii, inclusiv cu cele respinse in comisie. "Legea raspunde mai multor cerinte. Dorim sa primeasca ajutor cei care au nevoie, care sunt in categorii sociale defavorizate. Avem nevoie, insa, de o lege. Va rog sa aprobati raportul comisiei pentru ca legea sa ajunga la Camera Deputatilor, unde, sunt convinsa, vom avea discutii aplicate in Comisia pentru munca", a spus ministrul.
Sedinta plenului Senatului a fost suspendata dupa ce, in urma unei pauze de consultari, a fost constata lipsa cvorumului.