Judecatorii Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Craiova au decis sa-l repuna pe comisarul-sef Constantin Nicolescu in functia de sef al Politiei doljene, pentru ca acesta sa nu sufere financiar si sa nu-i fie afectata imaginea.

Dosarul in care fostul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, comisarul-sef Constantin Nicolescu, cere Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sa-l repuna in functie a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema va judeca recursul formulat de MAI impotriva sentintei nr. 380 din 17 septembrie 2010 a Curtii de Apel Craiova, prin care i se dadea castig de cauza lui Nicolescu. De fapt, instanta craioveana a admis cererea lui Nicolescu de suspendare a ordinului MAI nr. II/3610 din 13.08.2010, prin care acestuia i se aplica sanctiunea disciplinara de trecere intr-o functie inferioara de executie, totodata dispunandu-se eliberarea sa din functia detinuta de sef al IPJ Dolj.

Controlul MAI, criticat de instanta

Potrivit Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, instanta poate dispune suspendarea executarii unui act administrativ, la cererea persoanei interesate, dar numai "in cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente". Judecatorul Robert Emanoil Condurat, care compunea completul de judecata, a apreciat ca ambele conditii impuse de lege sunt indeplinite de cererea fostului sef al IPJ.
In sentinta pe care a dat-o, magistratul a criticat atat modul de realizare a controlului facut de MAI la IPJ Dolj, cat si rezultatul acestui control. Judecatorul nu si-a detaliat insa aceste critici, ci si-a asumat efectiv sustinerile reclamantului.
"In ceea ce priveste cazul bine justificat, instanta considera ca acesta exista in cauza si rezulta din imprejurari legate atat de legalitatea actului contestat - sub aspectul modului de realizare a verificarii si a stabilirii gravitatii sanctiunii aplicate - cat si din imprejurari legate de constatarile efective ale comisiei care a efectuat verificarile si corespondenta acestor verificari cu situatia reala din cadrul institutiei controlate", se arata in hotararea mentionata.

"Paguba iminenta" in portofel si la imagine

Cat priveste "paguba iminenta", instanta a apreciat ca aceasta exista. Nu este insa vorba de o paguba pe care ar suporta-o politia doljeana, ci de "prejudiciul material efectiv, suportat de catre reclamant ca urmare a inlaturarii din functia detinuta si concretizat in pierderea unor sume de bani din venitul lunar, precum si imposibilitatii de a ocupa intr-un termen rezonabil o functie asemanatoare".
Chiar daca n-a ajuns muritor de foame, Constantin Nicolescu a fost "ars" rau la buzunar in urma sanctionarii sale. In luna mai 2010, seful IPJ Dolj incasa un venit net de 7.152 de lei. Acum, dupa trecerea pe o functie inferioara, salariul incasat lunar este cam la jumatate.
Judecatorul a mai aratat in hotarare ca a luat decizia de a-l repune in functie pe comisarul-sef Nicolescu si pentru ca acesta sa nu sufere din pricina "prejudiciului de imagine cauzat prin inlaturarea din aceasta functie, atat in relatia cu colectivul, cat si in societate".
Desi hotararea data la Craiova este executorie, comisarul-sef Constantin Nicolescu n-a fost inca repus in functie de MAI, el activand in continuare la Compartimentul Prevenire din cadrul Serviciului Cabinet. Decizia finala in acest caz o va lua pana la urma instanta suprema.