Social-democratii si-au trecut de votul Camerei Deptatilor motiunea pe agricultura, cu 131 de voturi "pentru", 63 de voturi "impotriva" si 17 abtineri. Pentru adoptarea motiunii au votat deputatii PSD, PD, PRM si deputatul PNL Adrian Semcu. Impotriva au votat deputatii PNL, UDMR si PC. In schimb, motiunea pe Sanatate de la Senat a picat, neintrunind numarul minim necesar de 69 de voturi "pentru". Desi PD si PLD, alaturi de PRM si-au anuntat sustinerea fata de motiunea social-democratilor, doar UDMR si PC declarand ca voteaza impotriva, in favoarea acesteia nu s-au strans decat 53 de voturi "pentru". 36 de senatori au votat "impotriva", iar doi s-au abtinut de la vot.

Senatorii au inceput, cu aproximativ o jumatate de ora intarziere fata de ora anuntata, sedinta de plen in care se dezbate motiunea simpla pe sanatate, initiata de PSD. Presedintele de sedinta, senatorul PSD Doru Ioan Taracila, le-a dat ragaz colegilor sa-si ocupe locurile sala, prezentand, de la tribuna, programul de lucru si facand tot felul de alte comentarii. Ulterior, l-a invitat pe secretarul Senatului, Zoltan Puskas, sa faca si un apel nominal.
"Sa ne mai cunosatem intre noi", a motivat Taracila. Intr-o sedinta in care numarul participantilor nici nu a mai fost anuntat, social-democratul Sorin Oprescu a inceput citirea documentului redactat de PSD. Inainte, liberalul Puiu Hasoti ceruse scoaterea de pe ordinea de zi a motiunii sustinand ca termenul de dezbatere, potrivit Regulamentului, a fost depasit cu o zi, iar solicitarea de demitere a ministrului Eugen Nicolaescu este neconstitutionala. In replica, social-democratul Doru Ioan Taracila, presedintele sedintei, a sustinut ca cel care stabileste data dezbaterii este presedintele Senatului iar, in ceea ce priveste demiterea lui Nicolaesu, textul motiunii vorbeste doar despre o propunere catre premierul Tariceanu.

Nicolaescu: Sunt tinta motiunii pentru ca vreau sa fac reforma

Ministrul Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, a tinut sa declare ca este tinta motiunii simple a PSD, pentru ca vrea sa faca reforma in domeniul sanitar si a sustinut ca presa nu a preluat problemele importante, ci a tabloidizat toate masurile luate de minister. Nicolaescu a sustinut ca toate motiunile simple initiate pe domeniul Sanatatii au fost "in proportie de 99%" un atac jignitor si calomnios la adresa ministrului. Ministrul a aratat ca motiunea depusa de PSD nu este decat o "prelungire a atacurilor din presa". "Nu reforma e tinta motiunii, ci eu, pentru ca vreau sa fac reforma", a sustinut Nicolaescu, adaugand ca el "deranjeaza" pentru ca nu face compromisuri si continua reforma. Dupa care a adaugat ca nu se lasa intimidat de campaniile mincinoase si ca nu va da inapoi de la reforma sistemului sanitar.

"A distrus sistemul"

Senatorul PSD Sorin Oprescu a avut insa o alta opinie privind situatia lui Nicolaescu. Potrivit social-democratului, ministrul "este deranjat de faptul ca i se spune, barbateste, in fata, ca a distrus sistemul sanitar din Romania". "Domnule ministru, in tot ceea ce ati auzit astazi nu a vrut a se constitui un atac la persoana. Probabil ca va deranjeaza ca vi se spun lucrurile barbateste, fata in fata, ca ati distrus sistemul", a declarat Sorin Oprescu.
Senatorul PSD a aratat ca in sistemul de sanatate nu s-a intamplat nimic notabil, iar acuzatiile aduse ministrului reprezinta "un atac la conducatorul unui sistem care nu isi da seama ce face". Sorin Oprescu i-a propus lui Eugen Nicolaescu sa citeasca impreuna, cand nu va mai fi ministru, un eseu intitulat "Inima prostiei", din care a citat: "Sefii idioti creeaza nebunie in jur, se cred superiori si refuza sa accepte idei care vin in contradictie cu a lor. Este o nebunie a conducerii si nimeni nu stie de unde a aparut". Oprescu a aratat ca aceasta idee este valabila "pentru toti cei care au cochetat cu ideea de a cadea in aceasta greseala".
"Reforma dumneavoastra s-a redus la indepartarea profesionistilor din spitale, cu manageri facuti in doua saptamani. Ati promis marea cu sarea, cu acesti manageri. Pentru asta, cu respect pentru institutia ministerului, va acuz si o spun in fata Senatului ca ati mintit", a spus Oprescu.