Pusa la zid de catastrofa care se prefigureaza a fi sezonul estival 2006, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a invocat, in urma cu cateva zile, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind utilizarea plajei Marii Negre si controlul activitatilor desfasurare pe plaja. Ordonanta insa nu avea cum sa ii incalzeasca pe hotelierii deja "fripti" de licitatiile orchestrate de Directia Apelor Romane Dobrogea Litoral, o institutie condusa de deja celebrul si "ilustrul" chimist Ionel Manafu. Dupa o cearta zdravana cu hotelierii de pe litoralul romanesc, ministreasa a fugit la Bucuresti, acolo unde parlamentarii nostri "ca brazii" au aprobat Ordonanta care precizeaza, printre altele, ca pentru anul 2006, prin derogare de la prevederile Legii nr.50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorii de plaja care au incheiat contract de inchiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor pot amplasa anumite constructii si dotari fara autorizatii de construire. Cu alte cuvinte, prin Ordonanta nr.19/2006, concesionarii plajelor au fost impacati, mai ramane de vazut ce se intampla in meciul hotelieri - Ministerul Mediului. Aceasta pentru ca, dupa cum sustine primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, "conflictul dintre detinatorii de structuri de cazare si minister este abia la inceput". "El va lua amploare in detrimentul turismului si turistilor", sustine primarul Constantei. Edilul a mai declarat ca daca dupa 16 ani dupa Revolutie se aproba o lege "special pentru trei sau patru firme private, exceptand de la aplicare alte legi (legea constructiei si legea mediului), inseamna ca traim in Tara lui Papura Voda", idee pe care, de altfel, primarul a sustinut-o si in prezenta ministrului Mediului, Sulfina Barbu, la intalnirea de acum patru zile pe care aceasta a avut-o cu hotelierii.

"Vara bulgareasca"

Radu Mazare si-a reiterat convingerea pe care si-a format-o in legatura cu ministrul Mediului, declarand pentru "Replica": "I-am spus in fata ca este mincinoasa". Si mai ales in ceea ce priveste Planul Urbanistic de Dezvoltare pe care, sustine suparata ministreasa, primarul Radu Mazare va refuza sa il aprobe. Ceea ce, din punctul de vedere al primarului este corect, in conditiile in care "PUZ-ul lor n-are avizul Mediului", deci... "altceva nici nu mai am de comentat", spune Radu Mazare. "Cred ca titlul dat de voi - "Sulfina, cel mai bun ministru al Turismului din istoria...Bulgariei" - este genial si reprezinta pe de-a-ntregul realitatea", a mai apreciat Radu Mazare. Mai mult, din punctul de vedere al edilului, faptul ca numai in 24 de ore 1.000 de turisti romani au preferat in week-end-ul trecut sa treaca granita pentru a face plaja in Bulgaria, se traduce simplu, prin aceea ca: "Ne meritam soarta. Daca suntem prosti, sa se duca turistii la bulgari". Edilul a mai marturisit ca, vazand cum arata la aceasta data plajele litoralului romanesc, se poate concluziona: miroase a "vara bulgareasca".
Daca pe Sulfina n-o mustra constiinta, partidul o face

Exercitiul acestei veri cu un ministru care nu a dorit sa discute cu hotelierii, cei mai in masura sa faca aprecieri despre modul cum trebuie gestionata concesionarea plajelor, da de inteles, pana la urma, ca statul roman nu clinteste un deget pentru a sprijini acest sector de interes national. Asta demonstreaza Ordonanta cu bucluc, o lege ilegala, care da peste mana autoritatilor locale - caci plajele, pana la urma, se afla in raza administrativ-teritoriala a fiecarei primarii (indiferent ca e vorba despre Constanta, Mangalia s.a.m.d). Pentru ca noua lege stabileste alte reguli (proaste) ale jocului, in consecinta nici primarii nu se vor implica foarte mult in ceea ce se va intampla pe plaja, chiar daca - sa zicem - i se nazareste vreunui concesionar de plaja sa construiasca o cladire care ulterior cade in capul turistului. "Noi nu ne mai implicam, sub nici o forma, in ce se intampla pe plaja, in conformitate cu legea Sulfinei", a anuntat, si in aceasta privinta, primarul Constantei, Radu Mazare, care a adaugat ca "legea vizeaza un grup restrans de firme private, de unde clar ca doar nu avantajeaza interesele mamei mele. Tot Partidul Social Democrat a votat impotriva legii, deputatii Aliantei au votat la ordin". Ramane de vazut cum va "digera", in timp, aceasta lege presedintele Romaniei, Traian Basescu, despre care, din cate ne aducem noi aminte, spunea, si inainte de campanie, dar si dupa, ca guvernele au prostul obicei de a da legi pentru a facilita anumite grupuri de interese... Una peste alta, revenind la ministrul Sulfina Barbu, desi Partidul Democrat nu a mai putut rezolva nimic din haosul instaurat pe litoral, decat poate sa inchida prin Ordonanta gura concesionarilor deja iritati ca nu isi pot amplasa constructiile si diferite acareturi pe litoral, democratii sunt totusi nemultumiti. Intruniti in sedinta, conducerea centrala a PD s-a aratat indignata de situatia scapata de sub control de pe litoral, de mizerie si toate cele, urechind-o pe Sulfina Barbu. PD a avut totusi grija ca mustruluiala pe care a aplicat-o Sulfinei sa fie tinuta la secret. Se pare ca nu suficient de.. "secret".