Pe fondul cresterii tensiunii in PSD, presedintele executiv Adrian Nastase nu doreste sa agraveze relatia dintre noua conducere si Ion Iliescu, mai ales ca acesta este cazut la pat. Nastase neaga dezvaluirile fostului sau cancelar, Alin Teodorescu, precum si instrumentarea unui complot, la Congresul PSD, impotriva fondatorului partidului.

Afirmatiile lui Alin Teodorescu, deputat PSD, conform carora “despartirea reala dintre Iliescu si noua generatie de politicieni social-democrati s-a facut in vara lui 2004“, atunci cand fostul presedinte a cerut demisia lui Adrian Nastase, au fost ferm dezmintite de ambele personalitati politice. Alin Teodorescu “a pierdut o foarte buna ocazie sa taca“, a apreciat ironic Nastase initiativa colegului sau. El a precizat ca Ion Iliescu nu i-a cerut niciodata sa-si dea demisia, caracterizand afirmatiile lui Teodorescu drept “o interpretare personala“ a acestuia. “Din punctul meu de vedere este o interpretare personala a lui Alin Teodorescu a evenimentelor din 2004“, a precizat presedintele executiv al PSD.

Nastase si Iliescu se completeaza in declaratii

Atat Ion Iliescu, cat si Adrian Nastase au recunoscut ca au avut o intalnire in care s-a evaluat rezultatul alegerilor locale. “Domnul Adrian Nastase a evocat, dupa acea discutie, posibila sa demisie din fruntea partidului, printre alte ipoteze privitoare la relansarea PSD“, a precizat Ion Iliescu in dreptul la replica la afirmatiile lui Alin Teodorescu. El sustine ca a fost printre cei care i-au cerut lui Nastase, in discutiile care au urmat acelui moment, sa revina asupra eventualei decizii de a demisiona, “plecand de la angajamentele pe care si le luase Romania in procesul integrarii europene“. Potrivit lui Iliescu, o criza guvernamentala “era de neconceput“ in acel moment. Adrian Nastase a recunoscut ca, intre o restructurare masiva si continuarea activitatii guvernamentale intr-un ritm mai sustinut, s-a optat pentru o restructurare, dar la nivelul partidului, care s-a concretizat in alegerile interne.
Vot atipic la congres
In privinta rezultatelor de la Congresul PSD, Adrian Nastase a explicat ca este vorba despre un vot atipic, care “nu a fost nici macar un vot impotriva lui Ion Iliescu“. Presedintele executiv al PSD considera ca a fost “un vot preponderent emotional pentru o schimbare in sine, nu neaparat pentru schimbarea unor persoane“.
Adrian Nastase a negat existenta unui complot impotriva lui Ion Iliescu la Congresul din aprilie. “Noi vrem sa depasim acest moment si sa-l avem alaturi de noi pe presedintele fondator al partidului. Pentru ca, repet, partidul va avea nevoie intotdeauna de Ion Iliescu“, a reiterat Nastase. “Iar in ceea ce priveste o participare a mea la o instrumentare din umbra a votului, este o ipoteza ridicola“, a adaugat Nastase.