Fostul premier Adrian Nastase a fost huiduit de depunatori la FNI la iesirea din sala de judecata, unde a fost prezent la procesul in care este inculpat pentru fapte de coruptie, demnitarul apropiindu-se de nemultumiti pentru a le explica faptul ca nu este vinovat de problema fondului.
Unii depunatori la FNI i-au reprosat ex-premierului ca a fost scos din cauza CEC-ul si ca ei nu-si mai pot recupera banii.
Nastase a incercat sa le explice ca in perioada cand a fost premier a diponibilizat sume pentru ca oamenii sa-si recupereze banii, insa nu putea interveni in problemele justitiei, multe dintre plangerile depunatorilor la Fondul National de Investitii (FNI) ajungand pe masa magistratilor.
Magistratii Curtii Constitutionale au stabilit, la 30 ianuarie 2002, ca AVAB este institutia care va raspunde in cazul in care contractul de fidejusiune dintre CEC si FNI va fi pus in aplicare. Astfel, CEC nu mai are nicio calitate in procesul deschis de pagubitii FNI la Tribunalul Bucuresti. Totodata, prin aceasta decizie, deponentii FNI sunt obligati, conform Legii 146/ 1997, sa plateasca, in cadrul procesului, taxele de timbru pentru sumele pe care le cer inapoi.
Instanta suprema a luat, in luna iunie 2002, o hotarire prin care este recunoscuta in mod definitiv valabilitatea contractului de fidejusiune/cautiune dintre FNI si CEC, ca urmare a respingerii recursului in anulare declarat de procurorul general al Romaniei. Judecatorii au considerat ca demersul procurorului general a fost facut cu intarziere. In aceste conditii, legalitatea contractului nu mai poate fi contestata in vreun fel, ramanand ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare sa restituie banii investitorilor.
La 1 iulie 2003, judecatorii bucuresteni au hotarit obligarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) sa plateasca 49 de miliarde de lei catre 395 de investitori ai Fondului National de Investitii (FNI), ca urmare a actiunii acestora in justitie, prin care cereau sa fie despagubiti.
Aceasta decizie a fost prima care a dat castig de cauza investitorilor, alte actiuni similare ale acestora fiind respinse din motive procedurale sau pentru ca nu au platit taxele judiciare.
Intre timp, pe rolurile instantelor sunt sute de cereri ale investitorilor pentru recuperarea banilor.
Ieri, membri ai Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI Bucuresti asteptau decizia instantei supreme intr-un proces comercial in care au cerut sa fie despagubiti.