Adrian Nastase a afirmat vineri, in discursul de candidatura la functia de presedinte al Consiliului National, ca frica de Traian Basescu determina scena politica actuala, inclusiv viata interna din PSD.
Nastase a spus ca frica tinde sa devina in Romania o institutie distincta, "o fantoma cu drept de decizie in Parlament si la urne". De altfel, cuvantul-cheie pe care si-a construit Nastase discursul din fata delegatilor la Consiliul National a fost "frica". "Frica din PSD are la baza frica de PSD, pentru ca, daca am fi devenit un partid fara viitor, nimeni nu s-ar mai fi obosit sa ne-o spuna, am fi constatat-o singuri", a spus el.
Nastase a acuzat faptul ca PSD si-a condus, in ultimii ani, viata de partid prin "sugestii din afara". "Ni s-a sugerat sa gasim solutii individuale, negociind, de frica, fiecare pentru el, in spatele usilor inchise. (...) Trebuie sa fim un partid, nu o asociatie de grupulete, usor de cucerit una dupa alta. (...) Noi vedem de fapt doar teama de DNA, teama de proprii colegi, teama de dimineata urmatoare si de ce ar mai putea aparea in presa", a spus Nastase.
Fostul presedinte al PSD a spus ca scena politica este determinata de frica de Traian Basescu.
"Frica este cea care da unui lucru mic o umbra enorma. Traian Basescu nu este un om politic mare, el guverneaza prin frica, tocmai ca sa obtina aceasta umbra uriasa care acopera micimea personajului real. Prin frica noastra creste el. Daca este adevarat ca frica pazeste pepenii, atunci Traian Basescu este cel mai mare pepepene din Romania de astazi. (...) Cand vorbim de frica exista un remediu: curajul. In cazul nostru, curajul sa ne asumam cine suntem, sa nu acceptam ideea unei cardasii. Ma refer la jocurile obscure facute special pentru a ne rupe in bucati, sa ne faca mai usor de digerat. (...) Un PSD care a invins frica din propriile randuri este un medicament pentru frica din societate. Sa deconectam pepenele cel mare de la vraji", a spus Nastase.