Fostul premier PSD Adrian Nastase il acuza pe seful statului, intr-o postare pe blogul personal, ca doreste sa fraudeze moral alegerile prezidentiale prin sustinerea unui referendum care este "absolut inutil" pentru ca nu are nicio finalitate.
"Traian Basescu procedeaza acum la fel ca si in 2004. Si atunci a schimbat sensul alegerilor printr-o frauda morala . Asa face si acum, prin acest referendum tinut, aberant, in acelasi moment cu alegerile prezidentiale. E o frauda morala, nu una legala. El nu incalca o lege anume. El sfideaza sensul legilor si recomandarile juristilor (inclusiv ale celor din strainatate, care recomanda ca, daca se organizeaza un referendum in acelasi timp cu alegerile, ele nu trebuie sa fie promovate de candidati si nici sa contina o implicare a institutiilor statului)", sustine Nastase.
El adauga ca "marea mizerie" este ca o frauda morala "e urata, e zgomotoasa, e puturoasa si atrage foarte tare atentia". "Pentru ca nu e legala, e greu de dovedit ceva juridic. Dar, fiind zgomotoasa, acopera celelalte fraude posibile. Adica, exact pe cele care conteaza. Fiindca, atentie, noi nu vom mai vedea ce fac cei care organizeaza alegerile pe listele comune, pe fondurile comune, in sectiile speciale samd. Vom fi cu totii deja intr-un scandal perpetuu pana atunci", afirma fostul premier.
Nastase considera ca Basescu "isi face campanie (inca nu stim daca din bani publici, dar banuim ca da) si incearca sa acopere dezbaterea prezidentiala normala, pe temele legate de bilantul propriu".
"Scandalul ultimilor 5 ani ajunge la paroxism. Basescu este peste tot, la televizor, in ziare, pe pereti, cu mesajul despre referendum. Iar noi, cu totii, suntem fortati sa luam parte la mascarada sa. Eu am fost acuzat ca m-am promovat excesiv in 2004. Dar macar atunci chiar vorbeam de guvernare, de proiecte, de idei concrete", sustine Nastase.
Fostul premier subliniaza ca referendumul sustinut de Basescu este "absolut inutil" pentru ca nu are nicio finalitate.
"Dupa ce oamenii vor vota, o luam de la capat. Mai mult, stim foarte clar ce vor spune oamenii. E de bun simt sa spui ca vrei cheltuieli mai mici, daca esti intrebat asta. E ca si cum am face referendum sa aflam daca oamenii vor sa aiba venituri mai mari sau nu. Repet. E inutil. E costisitor. E impotriva spiritului legii, care ii cere lui Basescu sa nu suprapuna peste alegeri o campanie in care tot el este actor principal. Articolul 150 din Constitutie arata negru pe alb cum se revizuieste legea fundamentala. Referendumul actual nu e parte a acestui proces. E nevoie de referendum, dar abia dupa ce se trece prin Parlament. Si, prin Parlament se poate trece fara probleme, dupa ce aceste alegeri se vor fi terminat", arata Nastase.
Fostul premier afirma ca seful statului "vrea un sondaj de opinie pentru el insusi". "Nu e multumit de un sondaj cu 1000 de subiecti. Vrea un sondaj national cu cateva milioane de subiecti. Foarte bine, sa si-l faca. Dar sa si-l plateasca singur, din banii lui. Banuiesc ca are. Nu e in regula o astfel de risipa, de milioane de euro, pentru un referendum care oricum trebuie repetat. Mai ales acum, cand fiecare leu conteaza", arata Nastase.
In final, el sustine ca o solutie pentru diminuarea numarului de parlamenari ar fi ca reprezentantii PD-L sa demisioneze din Legislativ.
"Am si o solutie pentru reducerea numarului de parlamentari. Aud ca senatorii si deputatii PD-L au pus afise ca ei sustin reducerea numarului de parlamentari. E simplu. Ei sunt, cu totul 182. Daca isi dau maine demisia cu totii, raman doar vreo 290 de parlamentari! Adica exact cat vrea Basescu. E simplu, e ieftin, se aplica de maine si nu trebuie sa asteptam inca un mandat. Fiindca asta n-a spus Basescu, reducerea nu s-ar face de azi, ci peste 3 ani. Asa ca, dragii mei pedelisti, astept sa puneti in practica ceea ce scrieti pe peretii Patriei", scrie Nastase pe blog.