Ministrul dezvoltarii regionale si locuintei, Vasile Blaga, a declarat ieri ca reprezentantii alesilor locali sunt chemati vineri la Bucuresti, pentru a stabili o schema de functionare a administratiilor locale, deoarece unele primarii au un numar exagerat de angajati.

"Reprezentantii alesilor locali, presedinti de consilii si primari, sunt chemati vineri la Bucuresti, pentru a cadea de acord asupra schemei de functionare a unei primarii, in functie de obligatii si de numarul de locuitori. Sunt situatii aberante, care s-au intamplat in numele democratiei in ultimii ani. Dau un exemplu: sunt primarii cu 5.000 de locuitori; unele isi pot desfasura activitatea cu 11 angajati, altele cu 50. E clar ca in unele zone lucrurile sunt scapate de sub control. Guvernul trebuie sa asigure sectiunea de functionare. De la buget se va asigura finantarea unui numar de salariati, restul, daca primarul vrea sa ii angajeze, sa-i finanteze din fonduri proprii", a declarat ministrul, potrivit NewsIn.
Pe de alta parte, Vasile Blaga a spus ca administratiile locale nu au specialisti pentru intocmirea de proiecte de atragere a fondurilor europene. "Foarte multe administratii locale nu au capacitatea administrativa pentru a genera proiecte eligibile. Acest lucru se intampla chiar si in tari vechi membre ale UE. Cat despre noi, sunt comune si orase care nu au bani nici sa aprinda becul luna viitoare. De aceea contractam consultanti. Noi, la minister, nu facem contracte, nici ADR-ul", a afirmat ministrul.
Acesta a dat asigurari ca reducerile de posturi ale bugetarilor se vor realiza, dar numai dupa ce aceste aspecte vor fi clarificate la nivel de parteneri sociali. "Indiscutabil, vom face reducerile asumate de guvern. Este un singur guvern al Romaniei. Astazi, reprezentantii FMI se intalnesc cu reprezentantii sindicatelor, iar maine cu membrii guvernului. Vom vedea cum vor decurge si cum se vor finaliza negocierile si ni le vom asuma. Suntem un guvern responsabil. Si sunt convins ca si ceilalti vor proceda in consecinta", a spus Blaga.

O alianta anti-Basescu, imposibila?

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a mai declarat ieri ca partidul are in vedere si posibila intrare in cursa prezidentiala a premierului Emil Boc, daca Traian Basescu va renunta sa mai candideze.
"Domnul Boc este o varianta clara, la o adica, daca domnul presedinte nu va candida. In toate analizele, indiferent cine le face, domnul Boc este printre primii patru la credibilitate", a declarat Blaga. Politicianul considera insa ca seful statului nu va renunta sa candideze.
"Atunci cand am constituit PD-L, am scos din programul politic acea precizare prin care fostul PD il sustinea pe domnul Basescu la prezidentiale, la cererea Domniei sale, si am prevazut alt articol - cel mai bine plasat ne va reprezenta. Indiscutabil, cel mai bine plasat in Romania este domnul Basescu si eu cred ca va candida", a aratat liderul democrat-liberal.
Intrebat cum vede o alianta anti-Basescu, facuta de restul formatiunilor, Vasile Blaga a spus ca nu o considera viabila. "Imposibila, cel putin din toate declaratiile de pana acum, dar viata politica romaneasca e in miscare. Eu stiu doar trei formatiuni puternice care si-au desemnat candidatii. Din acest punct de vedere, dupa luna august va trebui sa inceapa disputele intre Domniile lor, pentru ca pana la urma numai unul intra in turul doi. Deocamdata, este 'dolce farniente', toate tunurile sunt pe Basescu. Deocamdata tine, dar, din septembrie, intram in linie dreapta. Trebuie stranse semnaturi si intram si in campania electorala propriu-zisa", a conchis Blaga.