Excesul de zel al autoritatilor locale a
transformat ideea generoasa a unui mars de comemorare a victimelor Revolutiei de acum 17 ani intr-un
semi-esec, precedat de o infruntare, ce-i drept doar verbala, a organizatorilor cu Politia, pe motivul lipsei unor banale hartii.
In esenta, cel care a gandit manifestarea programata ieri dupa-amiaza, liderul asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, Remus Cernea, a vrut sa organizeze un mars cu dublu sens. Evenimentul avea, pe de-o parte, menirea de a aminti tuturor de jertfa eroilor de la Timisoara si Bucuresti pentru libertate, progres si prosperitate, dar si sa atraga atentia asupra unor idealuri si nazuinte ale Revolutiei care, nici dupa 17 ani, nu s-au implinit.
Ca element de culoare, Cernea a invitat si cativa motociclisti pentru a deschide coloana de manifestanti. "Ca semn al esentei libertatii urbane", explica el.
Organizatorul a urmat calea legala si a solicitat Primariei o autorizatie pentru manifestatie, pe care a obtinut-o. I s-a adus insa la cunostinta ca pentru participarea motociclistilor este nevoie de un act aditional, special, emis de un alt compartiment al institutiei.
In numele asociatiei sale, Remus Cernea a depus o cerere pentru a obtine si acest aviz, insa hartia nu i-a parvenit in timp util.
Cu putine minute inainte de ora stabilita pentru plecarea in mars, un reprezentant al Politiei si unul din Primarie au dorit sa consulte avizele pentru manifestare si au descoperit ca prezenta motociclistilor nu fusese avizata de autoritatile locale, astfel ca au incercat sa interzica participarea celor aproape 50 de motociclisti care se adunasera deja in Piata.
In fata intolerantei manifestate de politisti, pentru care nu a contat scopul evenimentului si nici faptul ca, in esenta, prezenta coloanei de motociclisti nu deranja pe nimeni, organizatorul s-a simtit obligat sa incalce, in cunostinta de cauza, legea si
sa-si asume eventualele sanctiuni. Astfel ca a dispus, in graba, pornirea in mars doar a motociclistilor. In dorinta ca evenimentul sa nu fie intrerupt, ceea ce ar fi trebuit sa fie un mars pios si lin in memoria celor morti pentru libertate a devenit o cursa cu 50 de motociclete, cu viteza de 50 de kilometri pe ora, in jurul Casei Poporului, care nu a durat mai mult de cinci minute.
La sosirea in Piata Constitutiei, politistii au simtit nevoia sa-si arate muschii, astfel ca unul dintre participantii la mars a fost chiar legitimat pentru ca sunetul motocicletei sale - una complet normala, de putere chiar mica - a deranjat ordinea si linistea publica. Neavand actele la el, tanarului i-au fost luate datele pentru a fi verificat si, cel mai probabil, amendat. "Probabil ca o sa primeasca minimum din amenda prevazuta de lege, ca nu a fost agresiv", a spus, mandru, unul dintre politisti.
Remus Cernea, organizatorul unui eveniment care s-a vrut de o inalta tinuta morala, dar care s-a terminat insa in ton de fiasco, a insistat asupra faptului ca va contesta in justitie orice eventuala sanctiune primita, iar celor trasi la raspundere in nume personal pentru participarea la mars le va oferi intreaga asistenta.
Desi ar fi trebuit sa se termine la ora 16:00, o ora mai devreme evenimentul era gata. Motociclistii au dat tura Casei Poporului in cinci-zece minute, intr-un ritm imposibil pentru cei care venisera pentru a parcurge traseul pe jos. De altfel, acestia din urma nici nu au mai marsaluit pentru nobila cauza, caci erau prea putini.
Referindu-se la sanctiunea pentru organizatorul evenimentului, cu zambetul pe buze, politistii au anuntat ca Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta este pasibila de o amenda intre zece si o suta de milioane de lei vechi.
"Au fost civilizati. Le dam si lor tot minimum, asa, de sarbatori", a adaugat un alt reprezentant al autoritatii, la fel de intrasigent precum colegul lui.
"In fond, zgomotul facut de motociclete deranjeaza locatarii", a mai adaugat acesta, aratand, duminica, la ora 15:00, catre sediile de ministere aflate in Piata Constitutiei si catre Casa Poporului.