Motiunea simpla initiata de PSD pe domeniul Sanatatii, impotriva ministrului Cseke Attila, a fost respinsa ieri de plenul Senatului, cu 61 de voturi impotriva, 53 pentru si trei abtineri.
In cadrul dezbaterilor, senatorul PDL, Iosif Secasan, a sustinut ca multi parametrii prezentati in motiune sunt reali, dar nu pot fi imputati actualei guvernari, care se ocupa de acest sistem doar de un an si jumatate.
"Toate guvernele de pana acum au reclamat ca sanatatea este o prioritate nationala, dar nu au dovedit-o in fapt. (...) Actualul guvern, cu toate ca traversam o perioada de criza, a procedat la descentralizarea unitatilor spitalicesti, cu achitarea creantelor pana la 30 iunie 2010, aducand astfel managementul si decizia mai aproape de pacienti, cu implicarea responsabila a autoritatilor locale", a spus Secasan.
Democrat-liberalul a plecat pentru un Pact National pentru Sanatate, considerand necesara reevaluarea sistemului asigurarilor sociale, dar si a relatiei ministerului cu CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). "Adica o reforma reala si de profunzime, pentru a face din sanatate, cu adevarat, o prioritate nationala", a incheiat Secasan.
Din partea opozitiei, senatorul PNL, Minerva Boitan, si-a inceput interventia respingand acuzatiile ministrului Cseke Attila, privind fostele guvernari, considerand ca acesta se foloseste de scuza grelei mosteniri, si sustinand ca, daca "cifrele vorbesc", asa cum a spus ministrul, trebuie sa ii fie atrasa atentia ca populatia Romaniei are unii dintre cei mai defavorabili indicatori privind sanatatea din intreaga Europa, chiar potrivit preambulului Strategiei Nationale de Rationalizare a Spitalelor, initiata de minister.

Speranta de viata a romanilor nu s-a modificat din anii 1960

Printre altele, a spus Boitan, speranta de viata a romanilor nu s-a modificat din anii 1960 incoace, iar rata mortalitatii evitabile plaseaza Romania "intr-o situatie si mai dificila". "As crede ca domnul ministru este cel care depune o motiune de cenzura impotriva acestui guvern", a spus senatorul liberal, dupa ce a dat citire unor statistici din actul guvernului, transmitandu-i, de asemenea, ministrului sa nu mai vorbeasca "atat de mult despre mostenire".
"Nu dorim poate neaparat ca dumneavoastra sa veniti alaturi de noi, in banca nemultumitilor, ci dorim sa atragem atentia ca sunt probleme din ce in ce mai mari in sistem", a conchis aceasta, explicand motivele pentru care PNL sustine motiunea.
Pe de alta parte, liderul grupului independentilor, Liviu Campanu, a spus ca va vorbi atat ca medic, cat si ca un cetatean, insa a continuat interventia anuntand ca UNPR nu il sustine "neconditionat" pe Cseke doar pentru ca formatiunea sa face parte din coalitie, insa acesta nu este vinovat de problemele din Sanatate. "Sistemul de sanatate se afla intr-o situatie grea, dar asta nu de azi, nu de ieri, ci de doua decenii", a spus Campanu, considerand ca la aceasta motiune ar fi trebuit sa fie prezent si presedintele Casei Nationale de Sanatate pentru a raspunde unora dintre intrebarile senatorilor.