Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat dupa sedinta CexN, ca PSD a decis sa nu isi retraga semnaturile de pe motiunea de cenzura, spre deosebire de PNL, pentru ca "nu a cazut la intelegere cu PDL".
Intrebat despre motiunea de cenzura depusa dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe Legea educatiei, in conditiile in care parlamentarii PNL si-au retras semnaturile, Ponta a raspuns: "Nu era cazul sa retragem semnaturile, pentru ca nu trebuie sa dam profesorilor impresia ca dam inapoi sau ca am cazut la intelegere cu PDL. Noi nu am cazut la intelegere cu PDL".
Presedintele PSD a afirmat ca anuntul PDL legat de transferarea in plenul reunit al Parlamentului a deciziei de luni a Birourilor Permanente cu privire la returnarea catre Guvern a legii educatiei este motivata de modalitatea de numarare a voturilor.
"Daca va numara doamna Roberta Anastase, intelegeti de ce. Ei (PDL-n.r.) toate deciziile vor sa le duca la Roberta Anastase, pentru ca ea fura la vot si atunci nu mai conteaza ce voteaza parlamentarii", a spus Ponta.
Intrebat cum comenteaza afirmatia liderilor PDL despre asa-zisul "Birou Permanent din umbra" al Camerei Deputatilor convocat de opozitie, Ponta a raspuns: "In matematica pe care orice om o cunoaste, 7 membri ai Biroului Permanent inseamna majoritate fata de cei 6 ai Robertei Anastase. Faptul ca pentru Roberta Anastase 6 este mai mult decat 7 este nu doar o problema de matematica, ci si o problema de bun-simt".
Parlamentarii liberali si-au retras, luni, semnaturile de pe motiunea de cenzura depusa dupa asumarea raspunderii pe Legea educatiei, ei transmitand documentele in acest sens Birourilor reunite, astfel ca motiunea nu mai are numarul de semnaturi necesare pentru a putea fi dezbatuta.
Din cele 137 de semnaturi pe motiunea de cenzura, 73, ale parlamentarilor liberali, au fost retrase, Birourile Permanente ale celor doua Camere luand act de solicitarile individuale ale acestora.
In conditiile in care pentru initierea unei motiuni de cenzura sunt necesare 119 de semnaturi, motiunea de cenzura nu mai indeplineste conditiile regulamentare pentru a putea fi citita in plenul Parlamentului.
Conducerea Parlamentului a luat act, luni, ca motiunea depusa de opozitie "nu mai are sustinerea constitutionala necesara", dupa ce parlamentarii PNL si-au retras semnaturile de pe acest document, a anuntat chestorul Senatului Ioan Chelaru (PSD), dupa sedinta Birourilor permanente reunite.
El a mai declarat ca membrii conducerii Parlamentului au decis, ca urmare a Deciziei 1431 a Curtii Constitutionale, sa restituie Guvernului proiectul de Lege privind educatia nationala, "constatandu-se ca prin decizia instantei constitutionale angajarea raspunderii de catre Executiv este neconstitutionala".