PSD si PNL nu au reusit nici de aceasta data sa doboare Guvernul in Parlament.
Opozitia a reusit sa stranga doar 190 de voturi din numarul minim de 236. Legea salarizarii bugetare a fost astfel adoptata. PSD a anuntat insa ca o va contesta la Curtea Constitutionala.
Parlamentul a respins luni prima motiune de cenzura depusa pe legile salarizarii.
In favoarea motiunii "Legea privind salarizarea in anul 2011- ultima 'teapa' trasa romanilor de guvernarea Basescu-Udrea-Boc" au votat mai putin de 236 de parlamentari, numarul minim pentru ca Executivul sa pice.

Opozitia contesta legea la CCR

Legea salarizarii pe 2011 va fi contestata la Curtea Constitutionala, a anuntat luni, presedintele PSD, Victor Ponta. Si liberalii au in vedere un demers similar.
Legea salarizarii prevede majorarea cu 15% a lefurilor angajatilor de la stat. Aceasta createre se aplica la valoarea salariilor din octombrie, adica la cea redusa cu 25%. Daca mai punem la socoteala si inflatia si pierderea celui de-al 13-lea salariu, observam ca de fapt bugetarii castiga la salariu aproximativ 1,4%.
Legea prevede si ca in 2011 nu vor fi acordate prime, tichete de masa, tichete cadou si de vacanta, iar orele suplimentare vor fi recompensate doar cu timp liber.
Legea cadru a salarizarii unitare contine coeficientii, in baza carora vor fi calculate remuneratiile angajatilor de la stat. Aceasta grila nu se va putea aplica insa de anul viitor, ci doar atunci cand salariile in sectorul public vor reveni la valoarea de dinaintea taierii cu 25%.
Legile salarizarii sunt cerute de Fondul Monetar International. Pe cifrele din aceste acte normative se bazeaza si bugetul pentru 2011.
Joi, Guvernul va avea de trecut o alta motiune de cenzura.