Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) se alatura celorlalte ONG-uri care au criticat ordonantele de urgenta adoptate la finele anului trecut care sporesc puterile procurorilor, apreciind ca raspunsurile Ministerului Justitiei la reprosuri nu linistesc, ci, dimpotriva, sporesc ingrijorarea.
AMP critica si avertismentul de joi al ministrului Justitiei, Monica Macovei, potrivit caruia amendamentele aduse OUG 131 privind DIICOT "sunt menite a decredibiliza procurorii".
"Ordonanta de urgenta 131/2006 (privind functionarea DIICOT - n. red.) a fost criticata de organizatiile neguvernamentale pentru restrangerea garantiilor menite sa protejeze dreptul la viata privata.
Agentia de Monitorizare a Presei a sustinut si sustine punctul de vedere exprimat de APADOR-CH in aceasta cauza. Raspunsul pe care reprezentantii Ministerului Justitiei l-au dat reactiilor venite din partea societatii civile este de natura nu sa ne linisteasca, ci sa ne mareasca ingrijorarea", se precizeaza intr-un comunicat al AMP.
La sfarsitul anului trecut, Executivul a adoptat Ordonantele de Urgenta (OUG) 99 si 131, publicate in "Monitoarele Oficiale" din 27 decembrie, respectiv 29 decembrie. Ambele legi le dau dreptul anchetatorilor de a intercepta convorbiri telefonice, corespondente electronice si elimina confidentialitatea secretului bancar. Niciunul dintre actele normative nu a primit avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Cele doua acte normative au fost aspru criticate de o serie de voci importante din societatea civila, care s-au legat in principal de neconstitutionalitatea lor, dar si de faptul ca anumite prevederi incalca drepturile omului. (D.P.)