Delegatia Permanenta a PNL a decis sambata excluderea din partid a deputatilor Mona Musca si Ioan Ghise. Pentru excluderea Monei Musca au votat 62 de membri, iar cinci au fost impotriva. In ceea ce-l priveste pe Ioan Ghise, excluderea sa din PNL a fost hotarata cu 56 de voturi pentru si 11 impotriva.
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a explicat ca este vorba de o decizie de principiu, care se va aplica tuturor liberalilor care au colaborat cu Securitatea. La iesire, Mona Musca a declarat ca, indiferent de decizia partidului, ea nu o va contesta. Deputatul a tinut totusi sa sublinieze ca normal ar fi fost ca aceasta decizie sa fie luata dupa analiza CNSAS si ca este necesar ca deconspirarea sa mearga pana la capat: "Cred ca deconspirarea trebuie facuta de catre CNSAS si nu pe langa CNSAS si sper ca ea sa mearga pana la capat si nu cumva sa se amestece cu reglari de conturi politice sau de alta natura". Mona Musca a precizat ca nu se va inscrie in alt partid, ramanand deputat independent. Dupa excludere, deputatul a avut o revelatie in direct la un post de televiziune. "Am realizat si eu acum, dupa 16 ani de politica, urmatorul lucru: in politica, daca nu faci parte din grupuri politice de interese, daca nu faci parte din grupuri economice de interese si esti doar un exponent al celor care te-au votat, te mananca toti cu fulgi cu tot".
Ramane in parlament
Mona Musca a anuntat ca nu demisioneaza din parlament pentru a lupta in favoarea Legii lustratiei. Ea a adaugat ca renunta insa la postul de euroobservator la Parlamentul European. Desi exclusa din partid din cauza colaborarii cu Securitatea, deputatul a sustinut ca deconspirarea trebuie dublata de Legea lustratiei pe care o va sustine in continuare in parlament. Mona Musca si-a cerut iertare opiniei publice pentru ca a semnat un angajament cu Securitatea, chiar daca acel document se referea doar la studentii straini. "Regret ca am facut acel lucru si ca nu am realizat ca poate fi interpretat ca o colaborare cu Securitatea. Daca as fi realizat, as fi facut public dosarul", a spus Mona Musca, adaugand ca trebuie facuta distinctia intre acei colaboratori care au facut rau prin angajamentul semnat si ceilalti.
Decizia de sambata a liberalilor vine la scurt timp dupa ce partidul i-a retras sprijinul politic Monei Musca, deoarece aceasta a recunoscut ca a semnat un angajament cu Securitatea. Hotararea de atunci a liberalilor nu a fost comentata de Mona Musca, ea declarand ca asteapta verdictul CNSAS.
In schimb, Ioan Ghise a contestat decizia liderilor PNL, care au cerut retragerea sprijinului politic. Acesta sustine ca CNSAS a confirmat deja faptul ca el nu a facut politie politica, iar conducerea partidului stia inca din 1992 ca a scris cateva note informative.
Stolojan: "Executie politica"
Consilierul prezidential Theodor Stolojan, fost lider al PNL, ataca,intr-o declaratie pentru NewsIn, conducerea liberala, pe care o acuza de practici inchizitoriale care au dus la "executia politica" a Monei Musca.
Fostul presedinte al liberalilor, Theodor Stolojan, a declarat, pentru Agentia NewsIn, ca excluderea Monei Musca "este o noua eroare a conducerii PNL". "Inca o data, conducerea in functie a demonstrat o graba nejustificata si, de fapt, a facut o executie politica", a spus Stolojan.
Patriciu, salvat de statutul partidului
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat sambata, la Constanta, ca Delegatia Permanenta a decis sa solicite Comisiei de etica a partidului analizarea situatiei celor care au finantat alte partide, refuzand sa-l nominalizeze pe Dinu Patriciu, singurul liberal aflat in aceasta situatie. Tariceanu a sustinut ca membrii comisiei vor formula un punct de vedere si ca Delegatia Permanenta s-a delimitat clar fata de atitudini de acest gen. Intrebat daca i se pare moral ca Mona Musca sa fie exclusa din partid pentru colaborarea cu Securitatea, iar Dinu Patriciu sa scape nesanctionat pentru colaborarea cu principalul inamic al PNL, si anume PSD, Tariceanu a invocat statutul partidului care nu reglementeaza astfel de situatii legate de actiunile de finantare.