Secretarul de stat din cadrul MAI Paul Dobre a anuntat ca Executivul va emite o hotarire privind infiintarea unor posturi de inspectori guvernamentali. Dupa aparitia actului normativ respectiv va fi organizat un concurs national pentru ocuparea acestor posturi. De asemenea liderul liberalilor a precizat si ca Guvernul a pregatit un proiect de hotarire in care se prevad conditiile in care prefectilor li se aplica principiul mobilitatii dintr-un judet in altul. Inspectorii guvernamentali nu vor avea rolul de control, ci vor constitui o “rezerva”.

“Vor fi oameni capabil sa ocupe functia de prefect si vor raspunde de proiecte. Noi am plecat de la situatia in care prefectii erau numiti politic si am facut un inceput de drum. In timp, in 5-10 ani, va deveni o functie absolut profesionala, cel care va intra in acest corp isi va asuma de la inceput regula mobilitatii, cum e peste tot in lume”, a mai spus Dobre.

Mai trebuie spus ca proiectul Guvernului propune si ca mandatul unui inalt functionar public sa fie cuprins intre 3 si 5 ani, cu posibilitatea ca persoana sa mai poata sa obtina maxim inca un mandat in acelasi judet.